Ciasto kora dębu – orzechowo-kokosowa poezja smaku z brzoskwiniami
2022-12-09
10:55
Kora dębu to ciasto, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Między aromatycznymi blatami orzechowo-kokosowymi znajduje się obłędny krem brzoskwiniowy oraz delicje nasączone alkoholem. Zwieńczeniem ciasta są brzoskwinie oblane słodką galaretką. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi upieczesz to doskonałe ciasto nawet dziś.
i
łatwy
90 min
10
Jak zrobić ciasto kora dębu?
Ciasto, zwane także korą orzechową, to deser składający się z warstw. Pierwszym krokiem jest upieczenie blatów orzechowo-kokosowych. Następnie należy przygotować krem brzoskwiniowy, którym przekłada się blaty. Między warstwami kremu znajdują się słodkie delicje w czekoladzie. Na wierzchu układa się pokrojone brzoskwinie i zalewa galaretką w tym smaku. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Przepis na ciasto kora dębu
- Przepis na ten deser jest sprawdzony i łatwy, ale trzeba zarezerwować sobie czas na jego zrobienie.
- Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
- Lista składników może wydawać się długa, ale są to produkty do kupienia w sklepach i na bazarkach przez cały rok.
- Można pominąć dodatek wódki i zastąpić ją syropem amaretto lub orzechowym.
- Do ciasta na blaty orzechowo-kokosowe można dodać płatki migdałowe lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.
- Brzoskwinie można pokroić w plastry lub w kostkę.
SKŁADNIKI
- Blaty orzechowo-kokosowe:
- 200 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- 180 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 8 białek
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem brzoskwiniowy:
- 300 ml wody
- 300 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- syrop z 1 puszki brzoskwiń
- 5 żółtek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 750 ml wrzątku
- 100 ml wódki
- brzoskwinie z 1 puszki
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 2 opakowania delicji pomarańczowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Odcedzić.
- Do miseczki przesypać mąkę, zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku.
- Do ubitych białek stopniowo dodawać mąkę z orzechami i wiórkami kokosowymi i delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto podzielić na dwie równe części i przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Syrop z brzoskwiń i połowę wody przelać do rondelka i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i pozostałą wodą. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się syropu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku i zimny budyń. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Krem wstawić do lodówki.
- Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
- Jeden blat ciasta włożyć do formy i skropić wódką. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje galaretką do dołu i skropić wódką. Wyłożyć pozostały krem i przykryć drugim blatem.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać na deser.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca