Ciasto kora dębu – orzechowo-kokosowa poezja smaku z brzoskwiniami
2022-12-09
łatwy
90 min
10
Kora dębu to ciasto, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Między aromatycznymi blatami orzechowo-kokosowymi znajduje się obłędny krem brzoskwiniowy oraz delicje nasączone alkoholem. Zwieńczeniem ciasta są brzoskwinie oblane słodką galaretką. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi upieczesz to doskonałe ciasto nawet dziś.
Jak zrobić ciasto kora dębu?
Ciasto, zwane także korą orzechową, to deser składający się z warstw. Pierwszym krokiem jest upieczenie blatów orzechowo-kokosowych. Następnie należy przygotować krem brzoskwiniowy, którym przekłada się blaty. Między warstwami kremu znajdują się słodkie delicje w czekoladzie. Na wierzchu układa się pokrojone brzoskwinie i zalewa galaretką w tym smaku. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Przepis na ciasto kora dębu
- Przepis na ten deser jest sprawdzony i łatwy, ale trzeba zarezerwować sobie czas na jego zrobienie.
- Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
- Lista składników może wydawać się długa, ale są to produkty do kupienia w sklepach i na bazarkach przez cały rok.
- Można pominąć dodatek wódki i zastąpić ją syropem amaretto lub orzechowym.
- Do ciasta na blaty orzechowo-kokosowe można dodać płatki migdałowe lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.
- Brzoskwinie można pokroić w plastry lub w kostkę.
SKŁADNIKI
- Blaty orzechowo-kokosowe:
- 200 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- 180 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 8 białek
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem brzoskwiniowy:
- 300 ml wody
- 300 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- syrop z 1 puszki brzoskwiń
- 5 żółtek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 750 ml wrzątku
- 100 ml wódki
- brzoskwinie z 1 puszki
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 2 opakowania delicji pomarańczowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Odcedzić.
- Do miseczki przesypać mąkę, zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku.
- Do ubitych białek stopniowo dodawać mąkę z orzechami i wiórkami kokosowymi i delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto podzielić na dwie równe części i przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Syrop z brzoskwiń i połowę wody przelać do rondelka i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i pozostałą wodą. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się syropu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku i zimny budyń. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Krem wstawić do lodówki.
- Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
- Jeden blat ciasta włożyć do formy i skropić wódką. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje galaretką do dołu i skropić wódką. Wyłożyć pozostały krem i przykryć drugim blatem.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać na deser.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca