Ciasto kora dębu – orzechowo-kokosowa poezja smaku z brzoskwiniami

2022-12-09 10:55

Kora dębu to ciasto, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Między aromatycznymi blatami orzechowo-kokosowymi znajduje się obłędny krem brzoskwiniowy oraz delicje nasączone alkoholem. Zwieńczeniem ciasta są brzoskwinie oblane słodką galaretką. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi upieczesz to doskonałe ciasto nawet dziś.

ciasto kora dębu

i

Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
10

Jak zrobić ciasto kora dębu?

Ciasto, zwane także korą orzechową, to deser składający się z warstw. Pierwszym krokiem jest upieczenie blatów orzechowo-kokosowych. Następnie należy przygotować krem brzoskwiniowy, którym przekłada się blaty. Między warstwami kremu znajdują się słodkie delicje w czekoladzie. Na wierzchu układa się pokrojone brzoskwinie i zalewa galaretką w tym smaku. Ciasto należy schłodzić w lodówce.

Przepis na ciasto kora dębu

  • Przepis na ten deser jest sprawdzony i łatwy, ale trzeba zarezerwować sobie czas na jego zrobienie.
  • Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Lista składników może wydawać się długa, ale są to produkty do kupienia w sklepach i na bazarkach przez cały rok.
  • Można pominąć dodatek wódki i zastąpić ją syropem amaretto lub orzechowym.
  • Do ciasta na blaty orzechowo-kokosowe można dodać płatki migdałowe lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.
  • Brzoskwinie można pokroić w plastry lub w kostkę.

SKŁADNIKI

  • Blaty orzechowo-kokosowe:
  • 200 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 180 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem brzoskwiniowy:
  • 300 ml wody
  • 300 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • syrop z 1 puszki brzoskwiń
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 750 ml wrzątku
  • 100 ml wódki
  • brzoskwinie z 1 puszki
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 2 opakowania delicji pomarańczowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Odcedzić.
  • Do miseczki przesypać mąkę, zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku.
  • Do ubitych białek stopniowo dodawać mąkę z orzechami i wiórkami kokosowymi i delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Ciasto podzielić na dwie równe części i przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Syrop z brzoskwiń i połowę wody przelać do rondelka i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i pozostałą wodą. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się syropu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku i zimny budyń. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Krem wstawić do lodówki.
  • Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
  • Jeden blat ciasta włożyć do formy i skropić wódką. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje galaretką do dołu i skropić wódką. Wyłożyć pozostały krem i przykryć drugim blatem.
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać na deser. 
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...