Ciasto KOLIBER - cudowny ananasowo-bananowy tort z twarogową polewą

Ciasto Koliber
Autor: Shutterstock KOLIBER - to ciasto bardzo popularne w USA.
średni
50 min
4

Ciasto KOLIBER czyli hummingbird cake to popularny w Stanach Zjednoczonych tort bananowo-ananasowy z dodatkiem cynamonu i orzechów pekan. Składników sporo, ale każdy z nich wnosi coś innego do smaku, zapachu i struktury deseru, tworząc harmonijną całość.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1 duża puszka ananasa
  • 3 duże banany (dojrzałe)
  • 1 szklanka siekanych orzechów pecan lub włoskich
  •  
  • Krem:
  • 250 g serka śmietankowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj dwie tortownice o średnicy 23-24 cm. Wysmaruj je tłuszczem. 
  • W dużej misce wymieszaj mąkę z cynamonem, następnie dodaj cukier i sól, wymieszaj i odstaw.
  • W drugiej misce rozgnieć widelcem obrane banany, dodaj odsączonego i posiekanego ananasa, jajka, olej i wanilię. Dokładnie połącz składniki, a  następnie dodaj  mieszankę mąki i cukru i przygotuj gładkie ciasto.
  • Orzechy pekan posiekaj dość drobno i dodaj do gotowego ciasta. Rozdziel je po równi do obu tortownic. Piecz w 180 st.C przez ok. 45-50 min. lub do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i pozwól przestygnąć w tortownicy przez 10-15 min. Następnie wyjmij na kratkę, aby całkiem wystygło.
  • Aby przygotować krem zmiksuj masło z cukrem pudrem na jasną, gładką i puszystą masę. Następnie dodaj serek i ucieraj do momentu, aż masa będzie gładka, nie za długo.
  • Jeden blat ciasta posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki ciasta. Udekoruj orzechami.
Jedz orzechy na zdrowie!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej