3 przepisy na ciasta idealne na majówkę i piknik. Pyszne, proste i szybkie
Podczas majówki i na imprezach pod gołym niebem nie może zabraknąć słodkich wypieków. Na tego typu okazje najlepiej sprawdzą się ciasta, które się nie pokruszą, nie zmiękną i nawet lekko wstrząśnięte czy pogniecione będą smakowały wyśmienicie. Oto trzy sprawdzone przepisy na pyszne domowe ciasta idealne ciasta na majówkę i piknik.

Spis treści
- Szarlotka sypana – przepis na majówkę
- Ciasto piaskowe z cytryną – przepis na majówkę
- Ciasto drożdżowe – przepis na majówkę
Szarlotka sypana – przepis na majówkę
Szarlotka sypana to pyszne i aromatyczne ciasto, które przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga długiego czasu w kuchni. Wystarczy wsypać składniki odpowiedniej kolejności do tortownicy i upiec.
Składniki:
- 1 kg jabłek (najlepiej kruchych)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Składniki sypkie (bez cynamonu) mieszamy. Powstałą mieszankę dzielimy na trzy porcje. Jabłka trzemy na szerokich oczkach i dzielimy na dwie równe porcje. Dodajemy do nich cynamon. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy pierwszą porcję suchych produktów. Na to wykładamy jabłka i znowu sypiemy suchą mieszankę. Ponownie kładziemy porcję jabłek i ponownie suche składniki. Na koniec wykładamy plastry zimnego masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut.
Ciasto piaskowe z cytryną – przepis na majówkę
Domowe ciasto piaskowe z dodatkiem orzeźwiającej cytryny to propozycja na deser na piknik i majówkę. Łatwe i szybkie przygotowanie oraz wyborny smak to nie wszystkie jego zalety.
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 5 jajek
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- olejek cytrynowy lub sok z jednej cytryny i otarta skórka cytryny
Przygotowanie:
Całe jajka ubijamy na jasną puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do jaj z cukrem. Dodajemy olejek, sok i skórkę z cytryny. Masło roztapiamy i gdy zacznie wrzeć, wlewamy do pozostałych składników. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy (małej keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C około 50 minut. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy lukrem lub inną ulubioną polewą.
Ciasto drożdżowe – przepis na majówkę
Ciasto drożdżowe to klasyka wśród słodkich wypieków kuchni polskiej. Pyszne i puszyste ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdza się w podróży, więc można je przygotować na majówkę lub piknik.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Kruszonka:
- 125 g masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do rozczynu dodajemy masę z żółtek oraz mąkę, resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza, wlewamy masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie około 15 minut. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie robimy kruszonkę. Masło, mąkę i cukier wykładamy na duży talerz lub blacie i siekamy nożem, aż składniki będą miały konsystencję piasku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę. Ustawiamy nawiew od dołu a temperaturę stopniowo zwiększamy począwszy od 100 stopni do 175 stopni, pieczemy około 50 minut.
Zobacz galerię i poznaj inne sprawdzone przepisy na pyszne i łatwe ciasta drożdżowe, które idealnie pasują na imprezy na świeżym powietrzu. Koniecznie wypróbuj je w czasie majówki i upiecz na piknik.
