3 przepisy na ciasta idealne na piknik - MAJÓWKA i PIKNIK
Na piknik robimy ciasta, które się nie pokruszą, nie zmiękną i nawet lekko wstrząśnięte czy pogniecione będą smakowały tak samo dobrze, jak podane na talerzu. Idealne ciasta na piknik - zobacz nasze trzy propozycje!
Spis treści
- Szarlotka sypana – przepis na majówkę
- Piaskowe z cytryną – przepis na majówkę
- Ciasto drożdżowe – przepis na majówkę
Na majową biesiadę można z powodzeniem zabrać z sobą szarlotkę sypaną.
Szarlotka sypana – przepis na majówkę
Składniki:
-
szklanka mąki
-
szklanka cukru
-
szklanka kaszy manny
-
proszek do pieczenia
-
mały cukier waniliowy
-
łyżka cynamonu
-
kostka margaryny lub masła
-
kilogram jabłek (najlepiej kruchych)
Przygotowanie:
Składniki sypkie (bez cynamonu) mieszamy. Powstałą mieszankę dzielimy na trzy porcje. Jabłka trzemy na szerokich oczkach i dzielimy na dwie równe porcje. Dodajemy do nich cynamon. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy pierwszą porcję suchych produktów. Na to wykładamy jabłka. I znowu sypiemy suchą mieszankę. Ponownie kładziemy porcję jabłek i ponownie suche składniki. Na koniec wykładamy plastry zimnego masła lub margaryny. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Piaskowe z cytryną – przepis na majówkę
Składniki:
-
5 jajek
-
1 szklanka cukru do wypieków
-
1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
-
200 g masła lub margaryny
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
łyżeczka cukru wanilinowego,
-
olejek cytrynowy lub sok z jednej cytryny i otarta skórka cytryny
Przygotowanie:
Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jaj z cukrem. Dodać olejek, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy (małej keksówki). Piec w temperaturze 165 stopni około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub inną ulubioną polewą.
Ciasto drożdżowe – przepis na majówkę
Składniki
-
50 dag mąki pszennej
-
4 dag drożdży
-
1/4 litra mleka
-
2 żółtka
-
10 dag cukru
-
szczypta soli
-
pół paczki masła roślinnego
Kruszonka:
-
125 g masła
-
3/4 szklanki mąki
-
niepełne pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i 10 dag mąki. Mleka musimy dodać tyle, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość przekładamy go do większej miski i dodajemy masę z żółtek oraz mąkę, resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki.
Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza wlewamy masło. Teraz czas na wyrobienie ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy ręcznie, zejdzie nam na to około 15 minut. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie robimy kruszonkę. Masło, mąkę i cukier wykładamy na duży talerz lub blacie i siekamy nożem jak na ciasto kruche. Pod koniec, gdy ciasto jest już zwięzłe wyrabiamy delikatnie ręką i rozrywamy na małe kawałki. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę i posypujemy kruszonką (ja używam tortownicę o średnicy 24 cm) najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe wstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę. Ustawiamy nawiew od dołu a temperaturę stopniowo zwiększamy począwszy od 100 stopni do 175 stopni, pieczemy około 50 minut.