Ten przepis znam od lat. Pyszna tarta z bitą śmietaną i owocami zawsze robi wrażenie na gościach

tarta z bitą śmietaną i owocami
Autor: Shutterstock Na kruchy spód wyłóż bitą śmietanę i owoce. Ta wyborna tarta to najlepsze ciasto na ciepłe dni.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Zjawiskowa tarta z dodatkiem domowej bitej śmietany i świeżych owoców to najlepszy deser na ciepłe dni. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy trochę wolnego czasu i dobre chęci. Poznajcie prosty przepis na wyśmienitą i lekką tartę z bitą śmietaną i owocami.

Jaki jest sekret dobrego ciasta na tartę?

Przygotowana według tego przepisu tarta z bitą śmietaną i owocami to pyszny domowy deser. Sekretem jej smaku jest kruche ciasto, z którego robi się spód. Aby się udało i smakowało najlepiej na świecie, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Dzięki nim tarta uda się już za pierwszym razem.

  • Zimne składniki – zimne masło w czasie wyrabiania ciasta zbyt szybko się nie roztopi.
  • Mąka – do tarty najlepsza jest mąka pszenna tortowa lub uniwersalna.
  • Wyrabianie – składniki do ciasta na tartę należy posiekać, a następnie energicznie i krótko wyrobić. Zbyt długie wyrabiania może spowodować, że ciasto po upieczeniu będzie twarde i gumowate.
  • Chłodzenie – zanim ciasto trafi do formy na tartę, należy chłodzić je w lodówce przez godzinę. Chłodzenie pozwala na rozluźnienie się glutenu i utwardzenie masła, a w czasie pieczenia ciasto nie kurczy się.

Jak zrobić tartę z bitą śmietaną i owocami?

Pyszna i efektowna tarta z dodatkiem bitej śmietany i owoców to ciasto, które podbije każde podniebienie. Przepis na ten słodki deser nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Warto pamiętać, że zanim kruchy spód do tarty trafi do piekarnika, ciasto należy schłodzić. Powinno spędzić w lodówce godzinę. Przed nałożeniem bitej śmietany i owoców koniecznie trzeba odstawić je do całkowitego ostygnięcia.

Jak więc przygotować w domu znakomitą tartę wypełnioną bitą śmietaną i sezonowymi owocami? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie, wyłożenie formy i upieczenie kruchego spodu
  • 3. krok – przygotowanie bitej śmietany
  • 4. krok – nałożenie bitej śmietany i owoców na kruchy spód
  • 5. krok – schłodzenie tarty z bitą śmietaną i owocami w lodówce

Jak podawać tartę z bitą śmietaną i owocami?

Ten prosty przepis na wyborną i zjawiskowo prezentującą się tartę z dodatkiem domowej bitej śmietany i owoców warto zapisać. Ciasto idealnie sprawdzi się na deser w ciepłe dni. Jest lekkie, idealnie słodkie i orzeźwiające. Tartę można też podawać na różne święta, rodzinne spotkania czy imprezy. Sprawdzi się też jako zamiennik tortu urodzinowego. Jak widać, tarta z bitą śmietaną i owocami to ciasto uniwersalne, które znakomicie smakuje i pasuje na każdą okazję.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże sezonowe owoce (truskawki, borówki, maliny, jeżyny, wiśnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Wsypać cukier i sól. Składniki posiekać, a następnie energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i rant formy na tartę.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć na kruchy spód. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim świeże owoce.
  • Tartę wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej