Ten przepis znam od lat. Pyszna tarta z bitą śmietaną i owocami zawsze robi wrażenie na gościach

Dieta wegetariańska
Zjawiskowa tarta z dodatkiem domowej bitej śmietany i świeżych owoców to najlepszy deser na ciepłe dni. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy trochę wolnego czasu i dobre chęci. Poznajcie prosty przepis na wyśmienitą i lekką tartę z bitą śmietaną i owocami.
Jaki jest sekret dobrego ciasta na tartę?
Przygotowana według tego przepisu tarta z bitą śmietaną i owocami to pyszny domowy deser. Sekretem jej smaku jest kruche ciasto, z którego robi się spód. Aby się udało i smakowało najlepiej na świecie, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Dzięki nim tarta uda się już za pierwszym razem.
- Zimne składniki – zimne masło w czasie wyrabiania ciasta zbyt szybko się nie roztopi.
- Mąka – do tarty najlepsza jest mąka pszenna tortowa lub uniwersalna.
- Wyrabianie – składniki do ciasta na tartę należy posiekać, a następnie energicznie i krótko wyrobić. Zbyt długie wyrabiania może spowodować, że ciasto po upieczeniu będzie twarde i gumowate.
- Chłodzenie – zanim ciasto trafi do formy na tartę, należy chłodzić je w lodówce przez godzinę. Chłodzenie pozwala na rozluźnienie się glutenu i utwardzenie masła, a w czasie pieczenia ciasto nie kurczy się.
Jak zrobić tartę z bitą śmietaną i owocami?
Pyszna i efektowna tarta z dodatkiem bitej śmietany i owoców to ciasto, które podbije każde podniebienie. Przepis na ten słodki deser nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Warto pamiętać, że zanim kruchy spód do tarty trafi do piekarnika, ciasto należy schłodzić. Powinno spędzić w lodówce godzinę. Przed nałożeniem bitej śmietany i owoców koniecznie trzeba odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Jak więc przygotować w domu znakomitą tartę wypełnioną bitą śmietaną i sezonowymi owocami? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – rozwałkowanie, wyłożenie formy i upieczenie kruchego spodu
- 3. krok – przygotowanie bitej śmietany
- 4. krok – nałożenie bitej śmietany i owoców na kruchy spód
- 5. krok – schłodzenie tarty z bitą śmietaną i owocami w lodówce
Jak podawać tartę z bitą śmietaną i owocami?
Ten prosty przepis na wyborną i zjawiskowo prezentującą się tartę z dodatkiem domowej bitej śmietany i owoców warto zapisać. Ciasto idealnie sprawdzi się na deser w ciepłe dni. Jest lekkie, idealnie słodkie i orzeźwiające. Tartę można też podawać na różne święta, rodzinne spotkania czy imprezy. Sprawdzi się też jako zamiennik tortu urodzinowego. Jak widać, tarta z bitą śmietaną i owocami to ciasto uniwersalne, które znakomicie smakuje i pasuje na każdą okazję.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
dodatkowo:- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże sezonowe owoce (truskawki, borówki, maliny, jeżyny, wiśnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Wsypać cukier i sól. Składniki posiekać, a następnie energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i rant formy na tartę.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć na kruchy spód. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim świeże owoce.
- Tartę wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać na deser na różne okazje.