Ciasto kokosowe z czekoladą. Bez mąki i cukru, a pyszne jak z najlepszej cukierni

ciasto kokosowe z czekoladą
Autor: Shutterstock Ciasto kokosowe z czekoladą bez mąki i cukru smakuje zawsze i każdemu
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy można zrobić pyszne i zdrowe ciasto z 5 składników? Oczywiście, że można. Najlepszym przykładem jest ten sprawdzony przepis. Ciasto kokosowe z czekoladą jest obłędne i dosłownie rozpływa się w ustach. Robi się je ekspresowo, a wrażenia smakowe są niezapomniane. Poznajcie łatwy i szybki przepis na ciasto kokosowe z czekoladą bez mąki i cukru.

Ciasto kokosowe z czekoladą – składniki

Na liście składników, które niezbędne są do upieczenia pysznego i zdrowego ciasta, znalazło się tylko pięć prostych produktów. Bez problemu można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Ciasto robi się bez dodatku mąki pszennej i białego cukru. Co więc jest potrzebne do upieczenia tego obłędnego ciasta kokosowego?

  • wiórki kokosowe – zamiennik mąki pszennej
  • jogurt grecki – źródło białka i witamin z grupy B
  • banan – nadaje słodkiego smaku
  • jajka – bogate w białko i witaminy
  • gorzka czekolada – dodaje energii i pysznego smaku

Jak zrobić ciasto kokosowe z czekoladą?

Przepis na zdrowe ciasto kokosowe z dodatkiem czekolady jest banalnie prosty. Nawet ci, którzy w domowych słodkich wypiekach nie radzą sobie najlepiej, bez problemu upieką to pyszne ciasto. Przepis składa się tylko z kilku kroków. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki w jednolite ciasto, przelać je do formy i posypać wierzch posiekaną gorzką czekoladą. Pozostaje tylko upieczenie ciasta kokosowego.

Jak długo piecze się ciasto kokosowe?

W tym sprawdzonym przepisie formę z ciastem kokosowym i czekoladą wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 40 minut. Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Jak podawać ciasto kokosowe z czekoladą?

Pyszne ciasto w kokosowym smaku z dodatkiem posiekanej gorzkiej czekolady smakuje wybornie bez względu na okazję. Dzięki temu, że przepis jest tak prosty i nie zajmuje dużo czasu, można je piec, kiedy tylko przyjdzie ochota na coś pysznego z czekoladą. Mogą jeść je osoby na diecie odchudzającej i bezglutenowej.

Ciasto kokosowe z czekoladą to pomysł na zdrowy deser bez cukru. Pysznie smakuje z kawą i herbatą czy mlekiem. Świetnie zastąpi gotowe drożdżówki i słodkie bułeczki ze sklepu. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.

SKŁADNIKI

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 banan
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia blendera przełożyć jogurt grecki. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wsypać wiórki kokosowe i wbić jajka.
  • Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać posiekaną czekoladą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej