Ciasto Jakuba - przepis na urzekające ciasto z wiśniami
2022-05-04
łatwy
60 min
8
Ciasto Jakuba to wielowarstwowe ciasto pełne smaku. To połączenie delikatnej owocowej bezy, kremu i kruchego ciasta. Nieco pracochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 1 szklanka śmietany 18%
- kostka masła lub margaryny
- 6 żółtek
- cukier waniliowy
- Beza wiśniowa:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 3 kisiele wiśniowe
- szczypta soli
- ok 35 dag odsączonych wiśni z kompotu (bez pestek) lub wiśni mrożonych
- Krem:
- 3 żółtka
- 9 łyżeczek cukru
- cukier waniliowy
- czubata łyżeczka mąki pszennej
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka
- kostka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło lub margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące.
- Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.
- Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.
- Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
- Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka miksujemy na gładko. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego masę budyniową. Zagotowujemy całość mieszając, przekładamy do miski i okrywamy szczelnie folią spożywczą. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Masło ucieramy na puch. Partiami dodajemy wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
- Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.
- Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Beszamel: Jak zrobić bezy