Ciasto Jakuba - przepis na urzekające ciasto z wiśniami

Ciasto Jakuba - przepis na urzekające ciasto z wiśniami
Autor: Shutterstock Wierzch ciasta Jakuba można udekorować świeżymi owocami
łatwy
60 min
8

Ciasto Jakuba to wielowarstwowe ciasto pełne smaku. To połączenie delikatnej owocowej bezy, kremu i kruchego ciasta. Nieco pracochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • kostka masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy
  • Beza wiśniowa:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kisiele wiśniowe
  • szczypta soli
  • ok 35 dag odsączonych wiśni z kompotu (bez pestek) lub wiśni mrożonych
  • Krem:
  • 3 żółtka
  • 9 łyżeczek cukru
  • cukier waniliowy
  • czubata łyżeczka mąki pszennej
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło lub margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące.
  • Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.
  • Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.
  • Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
  • Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka miksujemy  na gładko. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego masę budyniową. Zagotowujemy całość mieszając, przekładamy do miski i okrywamy szczelnie folią spożywczą. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Masło ucieramy na puch. Partiami dodajemy wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
  • Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.
  • Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej