Ciasto francuskie zamieniłam na krakersy. Ta napoleonka jest pyszna i gotowa w 15 minut

napoleonka na krakersach bez pieczenia
Autor: Shutterstock To najlepsze ciasto na każdą okazję. Napoleonka na krakersach jest gotowa w 15 minut.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Napoleonka to pyszne ciasto, które zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Przygotowanie tego wybornego deseru według tradycyjnej receptury wymaga nieco pracy, dlatego powstał łatwy przepis na obłędną napoleonkę na krakersach bez pieczenia gotową w kwadrans. To doskonałe ciasto dla początkujących, zabieganych i leniwych. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można robić pełną smaku napoleonkę w 15 minut.

Z czego zrobić napoleonkę na krakersach?

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania smakowitej napoleonki bez pieczenia, nie jest długa. Większość produktów to składniki do kremu budyniowego o smaku waniliowym. Zamiast ciast francuskiego wykorzystuje się krakersy, które pysznie łączą się z kremem. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze. Ich cena nie jest wygórowana. Przygotowanie wybornej napoleonki w 15 minut w domu jest o wiele tańsze niż gotowiec z cukierni.

Co jest więc potrzebne, aby przygotować w domu pełną smaku napoleonkę gotową w 15 minut? Na liście składników znalazło się kilka podstawowych produktów, takich jak:

  • krakersy
  • mleko
  • masło
  • cukier – biały, z prawdziwą wanilią, puder
  • mąka pszenna
  • żółtka
  • budyń waniliowy bez dodatku cukru

Jak zrobić krem do napoleonki na krakersach?

Największą atrakcją tego pysznego deseru jest krem budyniowy o smaku waniliowym, który znajduje się między dwoma warstwami krakersów. Jest pyszny, idealnie słodki i świetnie komponuje się z chrupiącymi krakersami. Jak przygotować aksamitny krem do napoleonki w 15 minut? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe. Najpierw należy wymieszać połowę mleka z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko przelewa się do garnka, dodaje masło i cukier. Składniki podgrzewa się przez kilka minut, a następnie łączy z przygotowaną wcześniej mieszanką mleka, żółtek i budyniu. Należy je gotować i mieszać, aż się połączą w gęsty krem. Gotowe!

Jak zrobić napoleonkę na krakersach?

Przepis na wyborną domową napoleonkę na krakersach nie jest trudny. To świetna receptura dla osób, które nie mają zbyt dużo wolnego czasu, dopiero się uczą lub nie są zbyt cierpliwe. Przygotowanie ciasta jest nie tylko proste, ale i szybkie. Napoleonka jest gotowa w 15 minut i stanowi świetne ciasto na różne okazje.  Zamiast ciasta francuskiego wykorzystuje się krakersy. Dzięki temu można zaoszczędzić całkiem sporo czasu.

Jak więc przygotować znakomitą napoleonkę na krakersach bez pieczenia? Wystarczy wybrać ten przepis, zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników i zarezerwować sobie kwadrans wolnego czasu.

  • 1. krok – przygotowanie kremu budyniowego
  • 2. krok – wyłożenie formy krakersami
  • 3. krok – wyłożenie kremu i ułożenie drugiej warstwy krakersów
  • 4. krok – schłodzenie napoleonki na krakersach w lodówce

SKŁADNIKI

  • 1 l mleka
  • 250 g krakersów
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • dodatkowo:
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać 2 szklanki mleka. Dodać żółtka i wsypać mąkę oraz proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
  • Do garnka wlać pozostałe mleko. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Podgrzewać i mieszać, aż masło się roztopi, a składniki połączą.
  • Wlać mieszankę mleka z żółtkami, mąką i budyniem. Gotować na średnim ogniu, aż masa stanie się gęsta. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć połową krakersów. Przelać na nią krem budyniowy, wyrównać i przykryć warstwą z pozostałych krakersów.
  • Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Ciasto z owocami bez mąki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej