Ciasto drożdżowe na makowiec: sprawdzony przepis
2023-03-17
średni
80 min
4
Makowiec z bakaliami to król świątecznego stołu. Coraz rzadziej przygotowujemy go jednak samodzielnie - może czas to zmienić? Radzimy, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe na makowiec. Z tym przepisem to proste.
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- białko
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Tłuszcz topimy (np. w mikrofalówce). Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru, wlewamy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, mieszamy składniki, potem wyrabiamy ręcznie, wlewając przestudzony tłuszcz.
- Ciasto ma odstawać od ręki - wtedy miskę przykrywamy i zostawiamy w cieple, aż wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Smarujemy białkiem, nakładamy przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta, i zawijamy w rulon.
- Układamy go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce (najlepiej podłużnej) i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.