Ciasto czekoladowe z majonezem. Proste, szybkie i tak pyszne, że nie można mu się oprzeć

ciasto czekoladowe z majonezem
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowe z majonezem to przebojowy przepis na różne okazje.
łatwy
45 min
8

Czekoladowe ciasto z majonezem smakuje obłędnie. Sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Przepis na ten słodki czekoladowy wypiek można wykorzystać w Wielkanoc lub upiec na deser, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego i czekoladowego. Sprawdźcie przepis i upieczcie czekoladowe ciasto z dodatkiem majonezu.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z majonezem?

Pierwszym krokiem jest przesianie mąki i pozostałych suchych składników. Następie jajka ubija się z cukrem i dodaje majonez oraz wcześniej wymieszane suche produkty. Ciasto przelewa się do tortownicy i piecze w temperaturze 170 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 40 minut. Upieczone ciasto po ostygnięciu warto udekorować.

Przepis na ciasto czekoladowe z majonezem

  • To łatwy przepis na czekoladowe ciasto, które zachwyci pod każdym względem.
  • Przepis jest szybki. Czas przygotowania ciasta to kilka minut. Pieczenie zajmuje około 40 minut.
  • Lista potrzebnych produktów jest krótka. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.
  • Do ciasta można wykorzystać otwarty słoiczek majonezu, który zajmuje miejsce w lodówce.
  • Ciasto wzbogacą suszone owoce jak posiekane śliwki, figi, daktyle lub morele. Można dodać rodzynki i żurawinę.
  • Smak ciasta podkręcą posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce i migdały.
  • Do ciasta można dodać szczyptę korzennych przypraw lub chili.
  • Ciasto można upiec w tortownicy lub formie z kominem do babki.
  • Upieczone ciasto będzie się pięknie prezentować posypane cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami. Pysznym uzupełnieniem będzie także polewa czekoladowa.

SKŁADNIKI

  • 150 g cukru
  • 100 ml majonezu
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki koksowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czasu ubijając, dodać majonez. Stopniowo dodawać suche składniki. Miksować do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
  • Podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej