Ciasto czekoladowe z majonezem. Proste, szybkie i tak pyszne, że nie można mu się oprzeć
2023-03-06
łatwy
45 min
8
Czekoladowe ciasto z majonezem smakuje obłędnie. Sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Przepis na ten słodki czekoladowy wypiek można wykorzystać w Wielkanoc lub upiec na deser, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego i czekoladowego. Sprawdźcie przepis i upieczcie czekoladowe ciasto z dodatkiem majonezu.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z majonezem?
Pierwszym krokiem jest przesianie mąki i pozostałych suchych składników. Następie jajka ubija się z cukrem i dodaje majonez oraz wcześniej wymieszane suche produkty. Ciasto przelewa się do tortownicy i piecze w temperaturze 170 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 40 minut. Upieczone ciasto po ostygnięciu warto udekorować.
Przepis na ciasto czekoladowe z majonezem
- To łatwy przepis na czekoladowe ciasto, które zachwyci pod każdym względem.
- Przepis jest szybki. Czas przygotowania ciasta to kilka minut. Pieczenie zajmuje około 40 minut.
- Lista potrzebnych produktów jest krótka. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.
- Do ciasta można wykorzystać otwarty słoiczek majonezu, który zajmuje miejsce w lodówce.
- Ciasto wzbogacą suszone owoce jak posiekane śliwki, figi, daktyle lub morele. Można dodać rodzynki i żurawinę.
- Smak ciasta podkręcą posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce i migdały.
- Do ciasta można dodać szczyptę korzennych przypraw lub chili.
- Ciasto można upiec w tortownicy lub formie z kominem do babki.
- Upieczone ciasto będzie się pięknie prezentować posypane cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami. Pysznym uzupełnieniem będzie także polewa czekoladowa.
SKŁADNIKI
- 150 g cukru
- 100 ml majonezu
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- wiórki koksowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
- Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czasu ubijając, dodać majonez. Stopniowo dodawać suche składniki. Miksować do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
- Podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę