Ciasto Biskup na wyjątkowe okazje. Wystawny placek na herbatnikach lub biszkopcie

Ciasto biskup
Autor: Shutterstock Ciasto biskup to elegancki deser na wyjątkowe okazje.
łatwy
50 min
12

Ciasto Biskup na herbatnikach to nieco szybsza wersja popularnego ciasta warstwowego.  Maślany smak herbatników świetnie łączy się z aksamitnym kremem budyniowym i orzeźwiającą galaretką. Całość wieńczy obłędna kokosowo-makowa beza. Wierch można udekorować owocami.

Ponieważ jego wykonanie jest dość czasochłonne pewnego razu postanowiłam odpuścić sobie samodzielne przygotowanie biszkoptu i jako spodu użyłam maślanych herbatników. Okazało się, że wszystkim bardzo ciasto smakowało, więc pozostaliśmy przy tej wersji.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych lub 1 blat biszkoptowy
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • Galaretka:
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki ( w sezonie używam świeżych owoców)
  • Krem budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie co minutę dodawać po 1 łyżce cukru.
  • Do tak przygotowanej piany (powinna być puszysta i błyszcząca) dodawać partiami wiórki kokosowe i mak i delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę wyłożyć papierem i przelać masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 20 min.
  • Jeśli beza mocno się zrumieni na wierzchu zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. Upieczoną bezę odstawić do ostygnięcia.
  • Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy całkowicie się rozpuszczą dodać dżem lub owoce, wymieszać i odstawić.
  • W szklance mleka rozpuścić budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować gęsty budyń. Zostawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami wystudzony budyń, w razie potrzeby delikatnie dosłodzić.
  • Tortownicę, w której pieczona była beza wyłożyć folią. Herbatniki połamać na mniejsze części i wysypać nimi dno. 
  • Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i przelać tężejącą galaretkę, wstawić na godzinę do lodówki.
  • Na stężałą galaretkę wyłożyć drugą część masy budyniowej i przykryć całość bezą.
  • Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem i cukrem, na końcu dodać kakao i wymieszać.
  • Polewę wystudzić i wykończyć nią ciasto, wylewając gładką taflę, lub tworząc na bezie esy-floresy.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej