Ciasto Biskup na wyjątkowe okazje. Wystawny placek na herbatnikach lub biszkopcie
2023-03-27

łatwy
50 min
12
Ciasto Biskup na herbatnikach to nieco szybsza wersja popularnego ciasta warstwowego. Maślany smak herbatników świetnie łączy się z aksamitnym kremem budyniowym i orzeźwiającą galaretką. Całość wieńczy obłędna kokosowo-makowa beza. Wierch można udekorować owocami.
Ponieważ jego wykonanie jest dość czasochłonne pewnego razu postanowiłam odpuścić sobie samodzielne przygotowanie biszkoptu i jako spodu użyłam maślanych herbatników. Okazało się, że wszystkim bardzo ciasto smakowało, więc pozostaliśmy przy tej wersji.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych lub 1 blat biszkoptowy
- Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- Galaretka:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 2 szklanki wrzątku
- 1 słoik dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki ( w sezonie używam świeżych owoców)
- Krem budyniowa:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie co minutę dodawać po 1 łyżce cukru.
- Do tak przygotowanej piany (powinna być puszysta i błyszcząca) dodawać partiami wiórki kokosowe i mak i delikatnie wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem i przelać masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 20 min.
- Jeśli beza mocno się zrumieni na wierzchu zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. Upieczoną bezę odstawić do ostygnięcia.
- Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy całkowicie się rozpuszczą dodać dżem lub owoce, wymieszać i odstawić.
- W szklance mleka rozpuścić budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować gęsty budyń. Zostawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami wystudzony budyń, w razie potrzeby delikatnie dosłodzić.
- Tortownicę, w której pieczona była beza wyłożyć folią. Herbatniki połamać na mniejsze części i wysypać nimi dno.
- Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i przelać tężejącą galaretkę, wstawić na godzinę do lodówki.
- Na stężałą galaretkę wyłożyć drugą część masy budyniowej i przykryć całość bezą.
- Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem i cukrem, na końcu dodać kakao i wymieszać.
- Polewę wystudzić i wykończyć nią ciasto, wylewając gładką taflę, lub tworząc na bezie esy-floresy.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?