Ciasto Bajka siostry Anastazji. Sprawdzony i bajecznie prosty przepis

ciasto bajka
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
10

Ciasto Bajka to przepyszne połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnego kremu i wiśniowej konfitury oraz aromatycznych płatków migdałowych. Smakuje tak, jak się nazywa, czyli jednym słowem – bajka. Deser wygląda obłędnie i za każdym razem zrobi wrażenie na gościach. Ciasto Bajka można serwować przez cały rok na różne okazje. Sprawdź prosty przepis na ciasto Bajka.

Jak urozmaicić ciasto Bajka?

Ten słodki deser można robić w różnych wersjach:

  • Do biszkoptu można dodać kakao, aby powstał czekoladowy spód.
  • Można wykorzystać tradycyjny krem budyniowy.
  • Wiśniową konfiturę można zamienić na truskawkową lub z owoców leśnych.
  • Do posypania można użyć startej czekolady lub drobno posiekanych orzechów włoskich.

Kiedy podawać ciasto Bajka?

Dzięki temu, że składniki do tego bajecznego ciasta są do kupienia przez cały rok, można serwować je na różne okazje. Urodziny, imieniny czy święta – sprawdzi się zawsze.

SKŁADNIKI

  • 130 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie kremu do karpatki
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki prażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier.
  • Dodać żółtka, wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wlać 1 łyżkę wody. Wymieszać do połączenia składników w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i ostawić do ostygnięcia.
  • Krem do karpatki przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu. Następnie ułożyć warstwę podłużnych biszkoptów i nasączyć wodą sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyć pozostały krem, wierzch wyrównać szpatułką i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej