Błyskawiczne oponki z ciasta francuskiego - prościej i szybciej się nie da!
2022-02-24
łatwy
15 min
4
Oponki z ciasta francuskiego to błyskawiczny deser na każdą okazję, nie tylko na Tłusty Czwartek. Przygotowanie oponek z ciasta listkowego zajmie tylko kilka chwil. Smażą się również w oka mgnieniu. Smakują wybornie! Zobacz przepis, jak usmażyć najłatwiejsze i najszybsze oponki na deser!
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- olej do smażenia
- cukier puder od posypania
- cynamon (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki.
- Rozwinąć płat ciasta. Za pomocą szklanki wykroić krążki. W każdym krążku wykroić mniejszy otwór, używają na przykład kieliszka do wódki.
- Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Warstwa oleju powinna mieć wysokość co najmniej dwóch złożonych palców.
- Jak sprawdzić, czy olej gorący? Zanurz drewniany trzonek we fryturze. Jeśli wokół drewna pojawia się bąbelki, to znaczy, że olej jest wystarczająco gorący.
- Ostrożnie wkłądać po 3 krążki na gorący olej. Smażyć do zrumienienia. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony.
- Oponki zdjąć z patelni. Odstawić na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z cynamonem (jeśli lubisz).
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek