Błyskawiczne oponki z ciasta francuskiego - prościej i szybciej się nie da!

Błyskawiczne oponki z ciasta francuskiego - prościej i szybciej się nie da!
Autor: Shutterstock.com Błyskawiczne oponki z ciasta francuskiego - prościej i szybciej się nie da!
łatwy
15 min
4

Oponki z ciasta francuskiego to błyskawiczny deser na każdą okazję, nie tylko na Tłusty Czwartek. Przygotowanie oponek z ciasta listkowego zajmie tylko kilka chwil. Smażą się również w oka mgnieniu. Smakują wybornie! Zobacz przepis, jak usmażyć najłatwiejsze i najszybsze oponki na deser! 

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • olej do smażenia
  • cukier puder od posypania
  • cynamon (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki.
  • Rozwinąć płat ciasta. Za pomocą szklanki wykroić krążki. W każdym krążku wykroić mniejszy otwór, używają na przykład kieliszka do wódki. 
  • Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Warstwa oleju powinna mieć wysokość co najmniej dwóch złożonych palców.
  • Jak sprawdzić, czy olej gorący? Zanurz drewniany trzonek we fryturze. Jeśli wokół drewna pojawia się bąbelki, to znaczy, że olej jest wystarczająco gorący.
  • Ostrożnie wkłądać po 3 krążki na gorący olej. Smażyć do zrumienienia. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony. 
  • Oponki zdjąć z patelni. Odstawić na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z cynamonem (jeśli lubisz). 
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Galeria przepisów z PĄCZKAMI na mniejsze i większe okazje

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej