Biorę te 4 składniki i miksuję. W 30 minut mam pyszne ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe bez mąki i cukru
Autor: Shutterstock Bez mąki, cukru i masła, a przepyszne. To ciasto czekoladowe rozpływa się w ustach.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ciasto czekoladowe to deser, któremu trudno się oprzeć. W tym przepisie poznacie ten słodki wypiek w zupełnie innej odsłonie. Jego tajemnicą są składniki. Potrzebne są tylko cztery produkty, które dostępne są nawet w małych sklepach. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na domowe ciasto czekoladowe bez mąki i cukru.

Ciasto czekoladowe - tylko 4 składniki

W tym przepisie do upieczenia domowego ciasta o smaku czekolady nie są potrzebne takie produkty jak mąka pszenna, masło czy biały cukier. Doskonałe i mocno czekoladowe ciasto można zrobić z czterech nieoczywistych składników. Zapomnijcie więc o mące, cukrze czy nawet maśle. Z czego więc zrobić pyszne, bezglutenowe i dietetyczne ciasto czekoladowe?

Do przygotowania ciasta czekoladowego bez mąki i cukru należy zaopatrzyć się w cztery produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Lista obejmuje więc takie artykuły spożywcze jak:

  • jabłka
  • jajka
  • kakao
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki i cukru?

Przepis na wyborne ciasto czekoladowe, które nie zawiera zbędnych kalorii, jest bardzo łatwy. Chociaż nie ma w nim cukru, jest idealnie słodkie. Cała słodycz pochodzi z musu jabłkowego, który stanowi podstawę czekoladowego wypieku. Dużym plusem tego przepisu jest także to, że przygotowanie ciasta nie zajmuje długich godzin. To szybki przepis na pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe bez mąki i cukru.

Jak więc upiec wyborne ciasto czekoladowe z czterech składników? Przygotowanie tego słodkiego wypieku bez dodatku mąki pszennej i białego cukru składa się z kilku kroków.

  • 1. krok – przygotowanie musu z jabłek i żółtek
  • 2. krok – połączenie musu z kakao i proszkiem do pieczenia oraz pianą z białek
  • 3. krok – przelanie ciasta do małej formy
  • 4. krok – upieczenie ciasta czekoladowego w piekarniku

Czym wzbogacić ciasto czekoladowe z 4 składników?

Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe bez mąki i cukru to pomysł na deser lub obłędną przekąskę między posiłkami. Przepis, który znajdziecie poniżej, to podstawowa receptura, którą można modyfikować. Ciasto czekoladowe można podkręcić różnymi dodatkami. Sprawdzą się posiekane orzechy lub płatki migdałowe, którymi można posypać wierzch ciasta. Świetnym dodatkiem są także przyprawy korzenne, które sprawią, że ciasto zyska głęboki smak i przyjemny aromat. Do ciasta o smaku czekolady można też dodać suszone owoce jak śliwki, wiśnie czy daktyle.

SKŁADNIKI

  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 50 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do blendera.
  • Dodać żółtka i zmiksować na gładkie purèe.
  • Wsypać kakao i proszek do pieczenie. Zmiksować do połączenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Do masy czekoladowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do niedużej kwadratowej formy i wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej