Bezglutenowy tort czekoladowy na Boże Narodzenie: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
100 min
4
Czekoladowy tort bez glutenu to idealny deser na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Pokochają go zarówno osoby na diecie bezglutenowej, jak i te, które nie są uczulone na gluten. Oto nasz przepis na bezglutenowy tort świąteczny.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki orzechów laskowych
- krem:
- 400 g serka mascarpone
- 350 g nutelli
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzyj gorzką czekoladę na tarce, rozdrobnij orzechy (w specjalnej tarce albo np. blenderze). Białka ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier. W czasie ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Potem delikatnie dodawaj orzechy i czekoladę.
- Aby upiec tort, potrzebujesz trzech tortownic o średnicy 23 cm. Wyłóż je papierem. Rozłóż masę w tortownicach. Tortownice z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut.
- W tym czasie przygotuj krem – posiekaj orzechy, gorzką czekoladę roztop i przestudź. Z serka mascarpone i nutelli zrób gładką masę. Dodaj do niej orzechy.
- Gdy ciasto będzie już gotowe, to poskładaj wszystkie składniki. Wyłóż jedną część ciasta i nałóż na nią krem. Przykryj to kolejną częścią ciasta i również nałóż krem, następnie wyłóż trzecią część ciasta i znów nałóż krem! Tak przygotowany tort czekoladowy wstaw na kilka godzin do lodówki.