Bez mąki, masła i cukru. To ciasto marchewkowe zrobisz z kilku zdrowych produktów
Dieta wegetariańska
Ciasto marchewkowe to klasyka wśród domowych wypieków. Pyszne ciasto z dodatkiem marchewki sprawdza się zawsze. Mało kto wie, że można upiec je w zdrowej wersji bez mąki, tłuszczu i cukru. W tym przepisie ciasto marchewkowe przygotowuje się błyskawicznie z płatków owsianych i kilku dodatków. Poznajcie przepis wyśmienite owsiane ciasto marchewkowe.
Z czego zrobić owsiane ciasto marchewkowe?
Przepis na pyszne domowe ciasto marchewkowe wyróżnia się składnikami. Na liście niezbędnych produktów nie ma mąki pszennej, białego cukru, ani masła czy oleju. Tę wersję ciasta robi się ze składników, które są bogate w cenne substancje odżywcze, witaminy i minerały. Mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana.
Co więc jest potrzebne, aby upiec domowe ciasto owsiane marchewkowe? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- płatki owsiane
- marchewki
- jabłka
- orzechy włoskie
- kefir
- miód
- jajka
- proszek do pieczenia
Jak zrobić owsiane ciasto marchewkowe?
Upieczenie zdrowego ciasta marchewkowego z płatków owsianych nie jest trudne. Przepis na ten fit wypiek jest prosty i ekspresowy. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć kwadransa. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika.
Jak więc zrobić pyszne i zdrowe owsiane ciasto marchewkowe? Ten prosty przepis warto zapisać, ponieważ ciasto wychodzi za każdym razem i świetnie smakuje.
- 1. krok – starcie na tarce marchewek i jabłek
- 2. krok – zalanie płatków owsianych kefirem
- 3. krok – połączenie masy owsianej z marchewkami, jabłkami i pozostałymi składnikami
- 4. krok – przełożenie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
Jak podawać owsiane ciasto marchewkowe?
Pełne smaku i zdrowia ciasto z marchewką i płatkami owsianymi to propozycja na fit deser na różne okazje. Przygotowanie jest łatwe, a składniki można kupić przez cały rok, więc ten słodki wypiek sprawdzi się zawsze. Porcje ciasta owsianego z marchewką idealnie zastąpią słodkie bułeczki i drożdżówki ze sklepu. To dobry pomysł na zdrową przekąskę między posiłkami.
SKŁADNIKI
- 300 g marchwi
- 250 ml kefiru
- 1 szklanka górskich płatków owsianych
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane i proszek do pieczenia przesypać do miski i wlać kefir. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Marchewki i jabłka obrać. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Do płatków owsianych z kefirem wbić jajka i wlać miód. Dokładnie wymieszać.
- Dodać startą marchewkę i jabłka. Wsypać orzechy i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Masę przełożyć do formy i wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako zdrową przekąskę.