Babka ziemniaczana z sosem chrzanowym (bezmleczna)
Babka ziemniaczana z sosem chrzanowym świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją przyrządzić z boczkiem. Podajemy przepis na babkę ziemniaczaną w wersji bez mleka, za to ze zdrową mąka orkiszową.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
- Sól i czarny pieprz do smaku
- Sos chrzanowy: 1,5 łyżki tartego chrzanu
- 450 ml mleka
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odcedź z wody na sicie.
Cebulę zeszklij na oleju i odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij na sztywno i w trakcie ubijania dodaj żółtka. Ubite jaja wymieszaj z ziemniakami, cebulą i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.
Formę z kominem wysmaruj olejem i wysyp mąką, a następnie wlej do niej masę ziemniaczaną.
Babkę piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz przez 20-30 minut.
Ze składników na sos ugotuj beszamel. Dodaj do niego chrzan i gotuj jeszcze przez chwilę. Babkę podawaj na ciepło polaną sosem.