Babka z jabłkami - przepis na pyszne ciasto z kruszonką
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Masz ochotę na dobre ciasto z jabłkami? Proponujemy przepis na babkę z jabłkami i kruszonką. Miękka, puszysta i słodka jabłkowa babka cudownie smakuje z herbatą albo kubkiem ciepłego mleka. Oto jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 450-500 g mąki
 - 7 dag świeżych drożdży
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1/4 szklanki oleju
 - pół kostki masła
 - 2 żółtka
 - 2 jajka
 - 1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
 - Kruszonka:
 - 12,5 dag ciepłego masła
 - 12,5 dag cukru
 - 250 dag mąki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 - W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy.
 - Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową, a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego.
 - Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
 - Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami.
 - Ciasto pieczemy w 180 stopni C przez około 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.