Babka z jabłkami - przepis na pyszne ciasto z kruszonką

2021-03-29
Firma Bracia Urbanek
Babka z jabłkami - pyszne uzupełnienie bożonarodzeniowego stołu
Autor: thinkstockphotos.com Babka z jabłkami - tradycyjne polskie ciasto - idealne na co dzień i od święta
łatwy
60 min
4

Masz ochotę na dobre ciasto z jabłkami? Proponujemy przepis na babkę z jabłkami i kruszonką. Miękka, puszysta i słodka jabłkowa babka cudownie smakuje z herbatą albo kubkiem ciepłego mleka. Oto jak ją zrobić. 

SKŁADNIKI

  • 450-500 g mąki
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
  • Kruszonka:
  • 12,5 dag ciepłego masła
  • 12,5 dag cukru
  • 250 dag mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy.
  • Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową, a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego.
  • Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami.
  • Ciasto pieczemy w 180 stopni C przez około 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.
Firma Bracia Urbanek