Babka z jabłkami - przepis na pyszne ciasto z kruszonką
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Masz ochotę na dobre ciasto z jabłkami? Proponujemy przepis na babkę z jabłkami i kruszonką. Miękka, puszysta i słodka jabłkowa babka cudownie smakuje z herbatą albo kubkiem ciepłego mleka. Oto jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 450-500 g mąki
- 7 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
- Kruszonka:
- 12,5 dag ciepłego masła
- 12,5 dag cukru
- 250 dag mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy.
- Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową, a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego.
- Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
- Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami.
- Ciasto pieczemy w 180 stopni C przez około 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.