Babka z coca colą: obłędny przepis na najlepsze ciasto czekoladowe

Babka z coca colą: obłędny przepis na najlepsze ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock.com Wilgotna i pyszna babka czekoladową z coca colą
łatwy
30 min
12

Babka z coca colą jest pyszna i tak łatwa w przygotowaniu. Niesamowicie czekoladowe ciasto z doskonałą polewą pasuje na każdą okazję. Można go upiec w formie do babki lub w zwykłej blaszce. Najlepsze ciasto dla dzieci i dorosłych!

SKŁADNIKI

  • Na ciasto na babkę z coca colą:
  • ½ szklanka masła
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka napoju gazowanego Coca-Cola
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki maślanki lub ½ szklanki mleka wymieszanego z 1 łyżeczką soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Na polewę czekoladową:
  • 3 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki (100 g) miękkiego masła
  • ¼ szklanki napoju Coca-Cola
  • ½ szklanki ciemnego kakao w proszku
  • ¼ szklanki gotowego sosu czekoladowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania ciasta z coca colą. Formę z kominkiem o średnicy 23 cm.  Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W średnim rondelku wymieszaj masło, colę i olej. Zagotuj. W średniej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj suche składniki do rondla, wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  • Do ciepłej masy dodaj jajka, kakao, sodę oczyszczoną, maślankę i wanilię. Wymieszaj.
  • Wylej do formy. Piecz przez 30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta.
  • Pora na czekoladową polewę. W dużej misce utrzyj masło śmietankowe i proszek kakaowy. Dodaj colę, syrop czekoladowy i wanilię. Ubijaj dodając stopniowo cukier puder. Jeszcze ciepłą babkę polej polewą. W razie potrzeby podawaj z lodami waniliowymi.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, smakowite babki piaskowe!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej