Babka z budyniem czekoladowym: przebojowy przepis na Wielkanoc

Babka z budyniem czekoladowym: przebojowy przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Oprószone cukrem pudrem czekoladowe ciasto upieczone według przepisu na babkę z budyniem czekoladowym
łatwy
30 min
4

Czy babka czekoladowa może być jeszcze bardziej czekoladowa? Oczywiście, że tak! Dodaj do ciasta budyń czekoladowy w proszku, efekt gwarantowany. Babka upieczona według przepisu na babkę z budyniem czekoladowym jest mocno czekoladowa. Absolutnie przepyszna. Oto przebojowy przepis na wielkanocną babkę czekoladową!

SKŁADNIKI

  • 4 jajka L
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g (2 opakowania) budyniu czekoladowego w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 g (1/8 łyżeczki) soli
  • 100 ml śmietany 36%
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, budyniem, kakao i solą.
  • Jajka wybij. Dodaj cukier. Ucieraj do uzyskania jednorodnej i puszystej masy. 
  • Porcjami dodaj mąkę z dodatkami. Po dodaniu każdej porcji mieszaj na wolnych obrotach do całkowitego wymieszania.
  • Na koniec dodaj śmietanę i zamieszaj.
  • Ciasto przelej do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
  • Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut w 180°C. 
  • Po upieczeniu babki uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku. 
  • Ostudzoną babkę wyjmij z foremki. Oprósz cukrem pudrem. Gotowe! 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej