Babka z budyniem czekoladowym: przebojowy przepis na Wielkanoc
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Czy babka czekoladowa może być jeszcze bardziej czekoladowa? Oczywiście, że tak! Dodaj do ciasta budyń czekoladowy w proszku, efekt gwarantowany. Babka upieczona według przepisu na babkę z budyniem czekoladowym jest mocno czekoladowa. Absolutnie przepyszna. Oto przebojowy przepis na wielkanocną babkę czekoladową!
SKŁADNIKI
- 4 jajka L
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 80 g (2 opakowania) budyniu czekoladowego w proszku
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 g (1/8 łyżeczki) soli
- 100 ml śmietany 36%
- tłuszcz do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, budyniem, kakao i solą.
- Jajka wybij. Dodaj cukier. Ucieraj do uzyskania jednorodnej i puszystej masy.
- Porcjami dodaj mąkę z dodatkami. Po dodaniu każdej porcji mieszaj na wolnych obrotach do całkowitego wymieszania.
- Na koniec dodaj śmietanę i zamieszaj.
- Ciasto przelej do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut w 180°C.
- Po upieczeniu babki uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku.
- Ostudzoną babkę wyjmij z foremki. Oprósz cukrem pudrem. Gotowe!