Babka z budyniem czekoladowym: przebojowy przepis na Wielkanoc

Babka z budyniem czekoladowym: przebojowy przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Oprószone cukrem pudrem czekoladowe ciasto upieczone według przepisu na babkę z budyniem czekoladowym
łatwy
30 min
4

Czy babka czekoladowa może być jeszcze bardziej czekoladowa? Oczywiście, że tak! Dodaj do ciasta budyń czekoladowy w proszku, efekt gwarantowany. Babka upieczona według przepisu na babkę z budyniem czekoladowym jest mocno czekoladowa. Absolutnie przepyszna. Oto przebojowy przepis na wielkanocną babkę czekoladową!

Składniki

4 jajka L

100 g cukru

200 g mąki pszennej

80 g (2 opakowania) budyniu czekoladowego w proszku

3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 g (1/8 łyżeczki) soli

100 ml śmietany 36%

tłuszcz do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, budyniem, kakao i solą.

Jajka wybij. Dodaj cukier. Ucieraj do uzyskania jednorodnej i puszystej masy. 

Porcjami dodaj mąkę z dodatkami. Po dodaniu każdej porcji mieszaj na wolnych obrotach do całkowitego wymieszania.

Na koniec dodaj śmietanę i zamieszaj.

Ciasto przelej do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut w 180°C. 

Po upieczeniu babki uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku. 

Ostudzoną babkę wyjmij z foremki. Oprósz cukrem pudrem. Gotowe! 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia”" (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej