Babka wielkanocna: wilgotna, pyszna i łatwa

Babka wielkanocna: wilgotna, pyszna i łatwa
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
6

Babka wielkanocna wilgotna i pyszna to Twoje marzenie? Możemy je spełnić. Oto łatwy przepis na cytrynowe ciasto proszkowe. Ten rodzaj ciasta piaskowego zawsze się udaje. Wystarczy zmieszać składniki. Wstawić do piekarnika. Gotowa w 10 minut! 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • skórka z 2 cytryn lub skórka z całej pomarańczy
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  • Formę do babki, z kominkiem, posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką.
  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  • W drugiej misce za pomocą miksera ubij jajka. Na najwyższej prędkości, przez około 3 minuty.
  • Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.
  • Zmniejsz prędkość i dodaj olej, mleko i sok z cytryny.
  • Dodaj suche składniki, wanilinę (lub ekstrakt waniliowy) i skórkę z cytryny. Ubijaj tylko do połączenia.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do próby suchego patyczka.
  • Ostudzić całkowicie na ruszcie.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktor SuperBiz.se.pl

Redaktor prowadząca dział Super Historia i Super Porady w wydaniu gazetowym Super Expressu. Redaktorka serwisu Superbiz.se.pl

Interesuje się ekonomią gospodarstw domowych, historią gospodarczą Polski i świata, dziejami kultur kulinarnych.

Wcześniej związana …

więcej