Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa

2021-03-29
Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa
Autor: Shutterstock Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa
łatwy
45 min
4

Babka wielkanocna, razem z mazurkiem, powinna zajmować honorowe miejsce na świątecznym stole. Polecamy wam dziś przepis na babkę wielkanocną w białej czekoladzie. Przyrządza się ją bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie!

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 5 żółtek
  • 3  jajka
  • 200 ml mleka
  • 80 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g białej czekoladzie
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 200 g masła
  • 1 g soli (szczypta)
  • 900 g mąki pszennej
  • POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 100 g czekolady białej
  • 30 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20–30 minut w ciepłym miejscu.
  • Dodać do rozczynu ubite żółtka i jaja, pozostałą część mąki z solą i zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 20 minut, aby lekko wyrosło.
  • Dodać pokruszoną czarną czekoladę i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15–20 minut w ciepłym miejscu.
  • Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku zanurzonym we wrzątku), dodać masło, wymieszać. Tak przygotowaną i przestudzoną masą udekorować babę. Smacznego!