Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Babka wielkanocna, razem z mazurkiem, powinna zajmować honorowe miejsce na świątecznym stole. Polecamy wam dziś przepis na babkę wielkanocną w białej czekoladzie. Przyrządza się ją bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie!
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 5 żółtek
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 80 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g białej czekoladzie
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 200 g masła
- 1 g soli (szczypta)
- 900 g mąki pszennej
- POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 100 g czekolady białej
- 30 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20–30 minut w ciepłym miejscu.
- Dodać do rozczynu ubite żółtka i jaja, pozostałą część mąki z solą i zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 20 minut, aby lekko wyrosło.
- Dodać pokruszoną czarną czekoladę i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15–20 minut w ciepłym miejscu.
- Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku zanurzonym we wrzątku), dodać masło, wymieszać. Tak przygotowaną i przestudzoną masą udekorować babę. Smacznego!