Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa

2021-02-09
Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa
Autor: Shutterstock Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa
łatwy
45 min
4

Babka wielkanocna, razem z mazurkiem, powinna zajmować honorowe miejsce na świątecznym stole. Polecamy wam dziś przepis na babkę wielkanocną w białej czekoladzie. Przyrządza się ją bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie!

Składniki

CIASTO:

5 żółtek

3  jajka

200 ml mleka

80 g świeżych drożdży

200 g cukru

200 g czekolady gorzkiej

100 g białej czekoladzie

100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

200 g masła

1 g soli (szczypta)

900 g mąki pszennej

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

100 g czekolady białej

30 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20–30 minut w ciepłym miejscu.

Dodać do rozczynu ubite żółtka i jaja, pozostałą część mąki z solą i zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 20 minut, aby lekko wyrosło.

Dodać pokruszoną czarną czekoladę i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15–20 minut w ciepłym miejscu.

Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku zanurzonym we wrzątku), dodać masło, wymieszać. Tak przygotowaną i przestudzoną masą udekorować babę. Smacznego!