Babka rumowa z malinowym lukrem według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

2021-11-23 8:44

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na wielkanocną babkę rumową. Magda Gessler przyozdobiła ciasto różowym lukrem własnej roboty i skórką pomarańczową, jednak warto popuścić wodze fantazji w kwestii dekoracji. Jeśli chodzi o przepis, polecamy trzymać się receptury mistrzyni, a babka wyjdzie obłędna. Mmm palce lizać! Sprawdź, jak zrobić babkę rumową na Wielkanoc według pomysłu Magdy Gessler. 

Babka rumowa z malinowym lukrem według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

i

Autor: Shutterstock Babka rumowa ozdobiona lukrem z dodatkiem soku malinowego i kolorowymi porzeczkami.
średni
60 min
4

Jak zrobić kolorowy lukier?

Magda Gessler do swojej babki poleca różowy lukier. Kolor uzyskuje nie sztucznymi barwnikami, a naturalnym sokiem owocowym. W ten sam sposób można przygotować lukier o zabarwieniu fioletowym (dodając sok z jeżyn, jagód lub aronii). Więcej o tym, jak naturalnie barwić lukier na różne kolory przeczytasz w tekście: Sposoby barwienia lukru do ciasta: jak zrobić niezawodny lukier?

Polecamy także:

Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby

Babka drożdżowa - wg przepisu Magdy Gessler

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalej rumem i odstaw.
  • Mleko zagotuj. Wrzącym mlekiem zalej 250 g mąki. Rozetrzyj dokładnie, aby nie było grudek. Wystudź i wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Odstaw.
  • Żółtka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z resztą mąki i rozczynem drożdży. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
  • Rozpuść masło. Przestygnięte dodaj do ciasta. Dodaj rodzynki z rumem i szczyptę soli. Jeszcze raz wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Wysmaruj masłem foremki. Przełóż do nich ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Piecz babki ok. 35 minut.
  • Aby przygotować lukier wymieszaj białko z cukrem pudrem. Wlej sok malinowy i jeszcze raz wymieszaj. Polej nim ostudzone babki.
  • Udekoruj skórką pomarańczową lub ulubionymi owocami.
Baszamel historia baby wielkanocnej
Zuzanna Lubart