Babka rumowa z malinowym lukrem według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Babka rumowa z malinowym lukrem według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]
Autor: Shutterstock Babka rumowa ozdobiona lukrem z dodatkiem soku malinowego i kolorowymi porzeczkami.
średni
60 min
4

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na wielkanocną babkę rumową. Magda Gessler przyozdobiła ciasto różowym lukrem własnej roboty i skórką pomarańczową, jednak warto popuścić wodze fantazji w kwestii dekoracji. Jeśli chodzi o przepis, polecamy trzymać się receptury mistrzyni, a babka wyjdzie obłędna. Mmm palce lizać! Sprawdź, jak zrobić babkę rumową na Wielkanoc według pomysłu Magdy Gessler. 

Jak zrobić kolorowy lukier?

Magda Gessler do swojej babki poleca różowy lukier. Kolor uzyskuje nie sztucznymi barwnikami, a naturalnym sokiem owocowym. W ten sam sposób można przygotować lukier o zabarwieniu fioletowym (dodając sok z jeżyn, jagód lub aronii). Więcej o tym, jak naturalnie barwić lukier na różne kolory przeczytasz w tekście: Sposoby barwienia lukru do ciasta: jak zrobić niezawodny lukier?

Polecamy także:

Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby

Babka drożdżowa - wg przepisu Magdy Gessler

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalej rumem i odstaw.
  • Mleko zagotuj. Wrzącym mlekiem zalej 250 g mąki. Rozetrzyj dokładnie, aby nie było grudek. Wystudź i wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Odstaw.
  • Żółtka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z resztą mąki i rozczynem drożdży. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
  • Rozpuść masło. Przestygnięte dodaj do ciasta. Dodaj rodzynki z rumem i szczyptę soli. Jeszcze raz wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Wysmaruj masłem foremki. Przełóż do nich ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Piecz babki ok. 35 minut.
  • Aby przygotować lukier wymieszaj białko z cukrem pudrem. Wlej sok malinowy i jeszcze raz wymieszaj. Polej nim ostudzone babki.
  • Udekoruj skórką pomarańczową lub ulubionymi owocami.
Baszamel historia baby wielkanocnej
Zuzanna Lubart