Wielkanocna babka piaskowa bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

2021-02-18
Sonia Łukomska
Babka piaskowa, wielkanocna - PRZEPIS BEZGLUTENOWY
Autor: Shutterstock Babka piaskowa, wielkanocna - PRZEPIS BEZGLUTENOWY
łatwy
25 min
4

Sprawdzony przepis na Wielkanoc na bezglutenową babkę piaskową na bazie mąki ziemniaczanej i migdałów. Zarówno mąka pszenna, jak i bułka tarta, czyli podstawowe składniki tradycyjnej babki wielkanocnej, zawierają gluten. By tej Wielkanocy cieszyć się smakiem tego ciasta bez obaw, wymień pszenicę i bułkę tartą na mąkę ziemniaczaną i migdały. Oto przepis na Wielkanoc, który krok po kroku przeprowadzi cię przez proces pieczenia lekkiej i puszystej babki piaskowej bez glutenu.

Gdy mąką pszenna szkodzi

Mąka pszenna to podstawowy produkt do wyrobu pieczywa, ciast i ciasteczek. jednak nie każdemu ona służy. Jeśli jesteś zdrowy zawarto w pszennej mące gluten nie stanowi niebezpieczeństwa. Ale coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu lub choruje na celiakię. Wtedy produkty glutenowe należy wyeliminować całkowicie z diety, bo od tego zależy zdrowie i dobre samopoczucie. NA szczęście mąkę pszenną można zastąpić - znakomicie sprawdza się w tej roli mąka migdałowa, kokosowa lub ziemniaczana. Nie trzeba sobie odmawiać przysmaków, wystarczy nieco zmodyfikować przepisy.

Polecamy także:

Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą

Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji

Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu [GALERIA]

Składniki

250 g masła

4 jajka

300 g mąki ziemniaczanej

200 g cukru

łyżeczka cukru waniliowego

cukier puder

szczypta soli

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

zmielone migdały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ucieramy masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na lekką, puszystą masę.

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka dodajemy po jednym do maślanej masy, cały czas ucierając.

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i bezglutenowy proszek do pieczenia do utartej masy.

Całość mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.

Formę na babkę smarujemy niewielką ilością masła i wysypujemy zmielonymi migdałami.

Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na około 60 minut.

Gdy nasza babka wielkanocna wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.

Sonia Łukomska