Ciasto bezglutenowe na Wielkanoc - przepis na puszystą babę piaskową
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Babka piaskowa to pyszne, lekkie ciasto, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Trudno znaleźć kogoś, kto babki piaskowej nie lubi. Oto prosty przepis na lekką babkę piaskową dla bezglutenowców - idealne ciasto bezglutenowe na Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Miksujemy masło ze szczyptą soli na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier.
- Potem dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Każde żółtko miksujemy przynajmniej przez 1 minutę.
- Stopniowo dodajemy mąkę do utartej masy.
- Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.
- Ciasto wkładamy do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 60 minut.
- Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.