Ciasto bezglutenowe na Wielkanoc - przepis na puszystą babę piaskową

Ciasto bezglutenowe na Wielkanoc - przepis na puszystą babę piaskową
Autor: Shutterstock Babka piaskowa z mąki ziemniaczanej to idealne ciasto bezglutenowe na Wielkanoc.
łatwy
20 min
4

Babka piaskowa to pyszne, lekkie ciasto, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Trudno znaleźć kogoś, kto babki piaskowej nie lubi. Oto prosty przepis na lekką babkę piaskową dla bezglutenowców - idealne ciasto bezglutenowe na Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Miksujemy masło ze szczyptą soli na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier.
  • Potem dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Każde żółtko miksujemy przynajmniej przez 1 minutę. 
  • Stopniowo dodajemy mąkę do utartej masy.
  • Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.
  • Ciasto wkładamy do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 60 minut.
  • Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Beata Lekszycka
więcej