Babka owsiana - na Wielkanoc i nie tylko
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Babka owsiana - nieco zdrowsza wersja wielkanocnego ciasta - jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Można ją zrobić nie tylko na święta, będzie pasowała także do niedzielnej herbatki po obiedzie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki otrąb owsianych
- 200 g masła
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaj żółtka. Wymieszaj mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia.
- W międzyczasie roztop masło. Masę jajeczną wymieszaj z mąką, a następnie dodaj roztopione masło. Delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temp 160 stopni przez 45 minut. Babkę wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.