Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa)

2021-03-29
Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa)
Autor: Shutterstock Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa)
łatwy
20 min
4

Wielkanoc, to święta, które kojarzą się nieodłącznie z pieczeniem babek. Przepis na babkę migdałową z serkiem mascarpone (marmurkową) jest oryginalną odmianą tradycyjnej babki. Mieszają się w niej smaki i kolory.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto białe:
  • 20 dag margaryny
  • 10 dag serka mascarpone
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek, aromat migdałowy
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 50 ml mleka
  • Na ciasto ciemne:
  • 25 ml mleka
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • Na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utrzyj margarynę z serkiem mascarpone. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj jajka i aromat migdałowy. Następnie dodawaj mleko i mąkę, wymieszaną z płatkami migdałowymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj. 2/3 masy przelej do formy do pieczenia.
  • Do pozostałej części ciasta dodaj kakao, cukier i mleko. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Obie warstwy rozmieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Piecz przez godzinę w temp. 175 stopni.
  • W międzyczasie zrób polewę. Rozpuść margarynę na małym ogniu. Dodaj cukier, wodę oraz mleko. Gotuj na małym ogniu, aż rozpuści się cukier i masa uzyska jednolitą konsystencję. Po przestudzeniu dodaj aromat migdałowy. Polej polewą upieczoną babkę i udekoruj płatkami migdałowymi.