Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa)

2021-02-09
Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa)
Autor: Shutterstock Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa)
łatwy
20 min
4

Wielkanoc, to święta, które kojarzą się nieodłącznie z pieczeniem babek. Przepis na babkę migdałową z serkiem mascarpone (marmurkową) jest oryginalną odmianą tradycyjnej babki. Mieszają się w niej smaki i kolory.

Składniki

Na ciasto białe:

20 dag margaryny

10 dag serka mascarpone

1 niepełna szklanka cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

szczypta soli

5 jajek, aromat migdałowy

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 dag płatków migdałowych

50 ml mleka

Na ciasto ciemne:

25 ml mleka

5 dag cukru

2 łyżeczki kakao

Na polewę:

1/2 kostki margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki wody

3 łyżki mleka

2 łyżki kakao

kilka kropel aromatu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Utrzyj margarynę z serkiem mascarpone. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj jajka i aromat migdałowy. Następnie dodawaj mleko i mąkę, wymieszaną z płatkami migdałowymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj. 2/3 masy przelej do formy do pieczenia.

Do pozostałej części ciasta dodaj kakao, cukier i mleko. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Obie warstwy rozmieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Piecz przez godzinę w temp. 175 stopni.

W międzyczasie zrób polewę. Rozpuść margarynę na małym ogniu. Dodaj cukier, wodę oraz mleko. Gotuj na małym ogniu, aż rozpuści się cukier i masa uzyska jednolitą konsystencję. Po przestudzeniu dodaj aromat migdałowy. Polej polewą upieczoną babkę i udekoruj płatkami migdałowymi.