Babka kokosowo-kakaowa [WIELKANOCNE CIASTA]

Babka kokosowo-kakaowa
Autor: Shutterstock Babka kokosowo-kakaowa
łatwy
20 min
4

Babka kokosowo-kakaowa jest naprawdę przepyszna i robi się ją bardzo łatwo. Może stanowić uatrakcyjnienie wielkanocnego menu, ale sprawdzi się także w mniej świątecznych okolicznościach. Bierzcie, pieczcie i częstujcie się!

Sprawdź też: Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami [WIDEO]

 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • Na ciasto kakaowe:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  •  
  • Dodatkowo: ok. 50 g białej czekolady, wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto kokosowe: ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aromat i kokos. Krótko mieszaj, aby połączyć składniki. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy na babkę.
  • Ciasto kakaowe: miękkie masło lub margarynę utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie z mlekiem do utartej masy. Krótko miksuj, aż do połączenia się składników. Wyłóż masę do formy z kokosowym ciastem.
  • Piecz w temp. 180 stopni przez około 55 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na 10 minut w formie. W międzyczasie roztop czekoladę w wodzie. Następnie wyłóż na kratkę piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.