Babka kokosowo-kakaowa [WIELKANOCNE CIASTA]

2021-02-09
Babka kokosowo-kakaowa
Autor: Shutterstock Babka kokosowo-kakaowa
łatwy
20 min
4

Babka kokosowo-kakaowa jest naprawdę przepyszna i robi się ją bardzo łatwo. Może stanowić uatrakcyjnienie wielkanocnego menu, ale sprawdzi się także w mniej świątecznych okolicznościach. Bierzcie, pieczcie i częstujcie się!

Sprawdź też: Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami [WIDEO]

 

Składniki

Na ciasto kokosowe:

4 białka

200 g cukru

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

200 g wiórków kokosowych

Na ciasto kakaowe:

200 g masła lub margaryny

200 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

szczypta soli

4 żółtka

200 g mąki pszennej

30 g kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

 

Dodatkowo: ok. 50 g białej czekolady, wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto kokosowe: ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aromat i kokos. Krótko mieszaj, aby połączyć składniki. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy na babkę.

Ciasto kakaowe: miękkie masło lub margarynę utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie z mlekiem do utartej masy. Krótko miksuj, aż do połączenia się składników. Wyłóż masę do formy z kokosowym ciastem.

Piecz w temp. 180 stopni przez około 55 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na 10 minut w formie. W międzyczasie roztop czekoladę w wodzie. Następnie wyłóż na kratkę piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.