Babka dyniowo-pomarańczowa (bezglutenowa)

2021-03-29
Marta Szloser
Babka dyniowo-pomarańczowa (przepis bezglutenowy)
Autor: Marta Szloser Bezglutenowa babka dyniowo-pomarańczowa to alternatywa dla tradycyjnej babki wielkanocnej
łatwy
60 min
4

Babka dyniowo-pomarańczowa to alternatywa dla tradycyjnej babki wielkanocnej. Dzięki zawartości bezglutenowych składników mogą ją skosztować także osoby chore na celiakię i zmagające się z alergią czy nadwrażliwością na gluten. Podajemy przepis. 

SKŁADNIKI

  • 140 g mąki dyniowej (zielonej, z pestek dyni)
  • 100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 15 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 80 g ksylitolu
  • 150 ml niesłodzonego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oleju (np. ryżowego lub płynnego kokosowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 15 g pestek dyni do posypania
  • skórka starta z ekopomarańczy
  • lukier do dekoracji
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsyp suche składniki: mąki, siemię lniane, przyprawy oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  • Jajka ubij z ksylitolem, dodaj olej i ubijaj jeszcze chwilę. Wlej sok pomarańczowy i cytrynowy, dodaj połowę skórki pomarańczowej i wymieszaj z suchymi składnikami.
  • Na dno małej formy do babki z kominkiem wysyp równomiernie pozostałą skórkę pomarańczową oraz pestki dyni, a następnie wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po wystudzeniu babkę polej lukrem.
Marta Szloser