Babka dyniowo-pomarańczowa (bezglutenowa)
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Babka dyniowo-pomarańczowa to alternatywa dla tradycyjnej babki wielkanocnej. Dzięki zawartości bezglutenowych składników mogą ją skosztować także osoby chore na celiakię i zmagające się z alergią czy nadwrażliwością na gluten. Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 140 g mąki dyniowej (zielonej, z pestek dyni)
- 100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 15 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
- 80 g ksylitolu
- 150 ml niesłodzonego soku pomarańczowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże jajka
- 4 łyżki oleju (np. ryżowego lub płynnego kokosowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 15 g pestek dyni do posypania
- skórka starta z ekopomarańczy
- lukier do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsyp suche składniki: mąki, siemię lniane, przyprawy oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Jajka ubij z ksylitolem, dodaj olej i ubijaj jeszcze chwilę. Wlej sok pomarańczowy i cytrynowy, dodaj połowę skórki pomarańczowej i wymieszaj z suchymi składnikami.
- Na dno małej formy do babki z kominkiem wysyp równomiernie pozostałą skórkę pomarańczową oraz pestki dyni, a następnie wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu babkę polej lukrem.