Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przedstawiamy przepis na pyszną babę drożdżową, zawijaną z nadzieniem karmelowym. Karmel możemy zrobić samodzielnie, ale tu w tym przepisie używamy gotowej masy karmelowej (krówkowej).
SKŁADNIKI
- 8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka, ciepłego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szczypta soli
- Nadzienie:
- 1/2-3/4 puszki gotowej masy karmelowej (o ulubionym smaku)
- Polewa:
- pozostała reszta masy karmelowej
- 3 łyżki masła
- Do ozdoby:
- 3 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże oraz łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5 min, aż zaczyn zacznie "pracować" i pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Mąkę przesiewamy przez sito do większej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy przez chwilę.
- Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy przez ok. 10 min, aż zrobi się gładkie i jednolite. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. godzinę i 20 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy placek o wym ok. 30×55 i grubość ok. 0,3 mm. Wykładamy na środek placka masę karmelową ale nie za grubo, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.
- Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladę. Następnie ciasto przekręcamy ostrożnie tak jak byśmy je wyżymali i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na babę (z kominem). Przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
- Pieczemy w temp. 170
o C przez ok. 50 min. Po tym czasie pieczemy jeszcze 10 min w temp. 150 C. - Studzimy babę w formie przez pół godziny, wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godz). Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.
- W rondelku rozgrzewamy składniki na polewę i mieszamy. Polewamy ostudzone ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.