Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym

2021-03-29
Dorota Berezowska
Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym
Autor: Shutterstock Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym
łatwy
30 min
4

Przedstawiamy przepis na pyszną babę drożdżową, zawijaną z nadzieniem karmelowym. Karmel możemy zrobić samodzielnie, ale tu w tym przepisie używamy gotowej masy karmelowej (krówkowej).

SKŁADNIKI

  • 8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1/2-3/4 puszki gotowej masy karmelowej (o ulubionym smaku)
  • Polewa:
  • pozostała reszta masy karmelowej
  • 3 łyżki masła
  • Do ozdoby:
  • 3 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże oraz łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5 min, aż zaczyn zacznie "pracować" i pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Mąkę przesiewamy przez sito do większej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy przez chwilę.
  • Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy przez ok. 10 min, aż zrobi się gładkie i jednolite. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. godzinę i 20 minut.
  • Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy placek o wym ok. 30×55 i grubość ok. 0,3 mm. Wykładamy na środek placka masę karmelową ale nie za grubo, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.
  • Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladę. Następnie ciasto przekręcamy ostrożnie tak jak byśmy je wyżymali i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na babę (z kominem). Przykrywamy ponownie ściereczką  i zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w temp. 170oC przez ok. 50 min. Po tym czasie pieczemy jeszcze 10 min w temp. 150 C.
  • Studzimy babę w formie przez pół godziny, wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godz). Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.
  • W rondelku rozgrzewamy składniki na polewę i mieszamy. Polewamy ostudzone ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Dorota Berezowska