Ani jogurt, ani maślanka. Najlepsze ciasto czekoladowe robię z tym składnikiem w 10 minut

ciasto czekoladowe na kefirze
Autor: Shutterstock Do ciasta czekoladowego dodaj ten składnik. Dzięki niemu jest pyszne i świeże nawet przez 3 dni
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Czy można upiec ciasto na kefirze? Oczywiście, że można. Najlepszym tego potwierdzeniem jest ten przepis. Pyszne i obłędnie czekoladowe ciasto przygotowane z dodatkiem kefiru to prosty i szybki pomysł na deser. Ciasto smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Poznajcie sprawdzony przepis na pełne smaku i aromatu czekoladowe ciasto na kefirze.

Co daje kefir w cieście?

Kefir to świetny składnik domowych ciast. Dzięki dodatkowi tego mlecznego produkty słodkie wypieki są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawia, że ciasta zyskują orzeźwiający smak, dłużej zachowują świeżość i nie wysychają. Wypieki są wilgotne i tak samo pyszne nawet do trzech dni po upieczeniu. Jeżeli więc zastanawiacie się, co zrobić, żeby ciasto czekoladowe było wilgotne, najlepiej dodać do niego kefir.

Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?

Pełne czekoladowego smaku i niesamowitego aromatu ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. To dobry przepis dla osób, które stawiają pierwsze kroki w domowym pieczeniu słodkości. Zrobi wrażenie też na tych, który mają spore doświadczenie w tej dziedzinie.

Jak więc upiec doskonałe pod każdym względem ciasto czekoladowe na kefirze? To ciasto jest banalnie łatwe. Wystarczy większa miska, łyżka do mieszania i forma wyłożona papierem do pieczenia. Nawet mikser nie jest potrzebny.

  • 1. krok – wymieszanie kefiru, oleju, jajek, cukru i powideł śliwkowych
  • 2. krok – połączenie masy z mąką, kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
  • 5. krok – udekorowanie ciasta czekoladowego na kefirze polewą

Jak podawać ciasto czekoladowe na kefirze?

Pyszne ciasto czekoladowe przygotowane z dodatkiem kefiru sprawdzi się zawsze. Pasuje na każdą okazję i jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest bardzo łatwe, można je upiec nawet w ostatniej chwili. To rewelacyjny dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty.

Ciasto czekoladowe na kefirze pysznie smakuje samo, ale jeszcze lepsze jest z polewą czekoladową. Dodatkowo ciasto można udekorować świeżymi sezonowymi owocami, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. W każdej wersji ciasto czekoladowe na kefirze smakuje wybornie.

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 300 g kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • polewa:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać kefir i olej. Wbić jajka i wsypać cukier. Dodać powidła śliwkowe i dokładnie wymieszać.
  • Wsypać przesianą mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 1 godziny, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę. Śmietankę podgrzać i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką.
  • Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i odstawić, aż zastygnie.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej