Zamiast cynamonek przygotuj to ciasto. To hit każdego spotkania

Dieta wegetariańska
Cynamonki już dawno podbiły serca milionów ludzi. Jeśli jednak chcemy trochę zakręcić w tym ukochanym przepisie możemy przygotować cynamonowe ciasto, do odrywania kawałek po kawałku. To przepyszny sposób na ciekawy deser, który będzie hitem każdego spotkania.
Aromatyczne cynamonki w całkowicie nowej formy. Jedz i się baw
Puszyste, słodkie i pięknie wygląda. To ciasto inspirowane cynamonkami jest niesamowicie aromatyczne i dość proste do przygotowania. Idealne do dzielenia się z najbliższymi, a jego smak zachwyci każdego. To idealne ciasto na słodką przekąskę na każdy dzień.
Choć sam w sobie przepis nie różni się zbytnio od klasycznych cynamonek, to jednak zmienia się sposób ich formowania. Zamiast zwijanie w rulon i krojenia na bułeczki, kroimy ciasto w prostokąty i układamy je pionowo w keksówce. Dzięki temu mamy warstwy, które łatwo odrywać.
Nasze przepyszne ciasto możemy podawać na śniadanie, do kawy czy na spotkaniach. Nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. To idealny przykład tego, że jedzeniem tez można się bawić. A najlepiej podawać je na ciepło.
Jeśli więc mamy ochotę na klasyczne cynamonki w całkowicie nowym wydaniu - ten przepis sprawdzi się idealnie. Wystarczy trochę wolnego czasu i chęć, by je przygotować. Nie ma potrzeby sięgania po specjalistyczny sprzęt ani nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 80 g masła
- 120 g brązowego cukru
- 2–3 łyżki cynamonu
- Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2–3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki.
- Odstawiamy na kwadrans.
- W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól.
- Dodajemy jajko, żółtko, roztopione masło i drożdże.
- Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat.
- Rozwałkowujemy na prostokąt.
- Całość smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.
- Kroimy na mniejsze prostokąty.
- Układamy je pionowo w wysmarowanej masłem keksówce.
- Odstawiamy na około 25 minut.
- Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
- Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.
- Polewamy jeszcze ciepłe ciasto.