Wykwintne ciasto gruszkowe - łatwy przepis
2021-03-29
średni
100 min
4
Gruszki to bogate źródło fosforu, wapnia, sodu, magnezu i błonnika. Zawierają też witaminy A, z grupy B, C i PP. Świetnie nadają się do dżemów, marynat, jako dodatek do mięs oraz oczywiście do ciast. Masz ochotę na coś słodkiego? Skorzystaj z naszego prostego przepisu na sezonowe ciasto gruszkowe.
SKŁADNIKI
- 4 duże gruszki
- 2 łyżki wody
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru brązowego
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka cynamonu
- 2 białka jajek
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natłuść masłem okrągłą formę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem.
- Obierz gruszki ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Jedną gruszkę zmiksuj, dolej wodę, zmiksuj całość na gładką masę.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko, dorzuć cukier, cynamon, płynny miód. Wyrób ciasto rękoma.
- Dwie gruszki pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ciasta.
- Ubij na sztywną pianę białka. Ostrożnie połącz je z ciastem.
- Ostatnią czwartą gruszkę pokrój w plasterki. Ułóż na dnie formy do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki. Wyrównaj na wierzchu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Po około 75-90 minutach sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Pozostaw w formie jeszcze przez kilka minut.
- Wyłóż upieczone ciasto na talerz. Skrop płynnym miodem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz podawać z kulką lodów waniliowych albo kleksem gęstej śmietany