Wykwintne ciasto gruszkowe - łatwy przepis

2021-03-29
mg
sezon_na_gruszki_podajemy_latwy.jpg
Autor: photos.com Gruszki są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale także bardzo zdrowe
średni
100 min
4

Gruszki to bogate źródło fosforu, wapnia, sodu, magnezu i błonnika. Zawierają też witaminy A, z grupy B, C i PP. Świetnie nadają się do dżemów, marynat, jako dodatek do mięs oraz oczywiście do ciast. Masz ochotę na coś słodkiego? Skorzystaj z naszego prostego przepisu na sezonowe ciasto gruszkowe.

SKŁADNIKI

  • 4 duże gruszki
  • 2 łyżki wody
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru brązowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 białka jajek
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natłuść masłem okrągłą formę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem.
  • Obierz gruszki ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Jedną gruszkę zmiksuj, dolej wodę, zmiksuj całość na gładką masę.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko, dorzuć cukier, cynamon, płynny miód. Wyrób ciasto rękoma.
  • Dwie gruszki pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ciasta.
  • Ubij na sztywną pianę białka. Ostrożnie połącz je z ciastem.
  • Ostatnią czwartą gruszkę pokrój w plasterki. Ułóż na dnie formy do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki. Wyrównaj na wierzchu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Po około 75-90 minutach sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika. Pozostaw w formie jeszcze przez kilka minut.
  • Wyłóż upieczone ciasto na talerz. Skrop płynnym miodem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz podawać z kulką lodów waniliowych albo kleksem gęstej śmietany
mg