Wykwintna tarta ze śliwkami: pyszne ciasto ze śliwkami, cynamonem i migdałami
2022-08-31
średni
45 min
4
Dieta wegetariańska
Gdy trwa sezon na śliwki węgierki, wykorzystajmy te smaczne owoce w naszym menu. Tarta ze śliwkami będzie idealną propozycją na jesienne wieczory.
Śliwki węgierki to bogate źródło magnezu. Są wyśmienite zarówno świeże, jak i suszone czy pieczone. W naszej spiżarni nie powinno też zabraknąć przetworów ze śliwek, które zimowymi wieczorami będą smacznym dodatkiem do deserów. Suszone śliwki węgierki, moczone kilka godzin w wodzie lub mleku regulują trawienie.
SKŁADNIKI
- 10 dag masła
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag sera białego
- 3-4 łyżki cukru
- 80 dag śliwek (najlepiej słodkich)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon
- ok. 10 dag zmielonych migdałów
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki wymieszanej z cukrem dodać pokrojone na kawałki masło i twaróg (najlepiej z lodówki), a następnie posiekać nożem (można też rozkruszyć rękami).
- Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Śliwki umyć osuszyć i przekroić na połówki, usunąć pestki.
- Posypać cynamonem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Ciastem wylepić formę o średnicy 28 cm, również boki ok. 3 cm.
- Ciasto nakłuć widelcem i posypać połową migdałów, wyłożyć śliwki i posypać pozostałymi migdałami.
- Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?