Wegański czekoladowy jagielnik z owocami - bezglutenowy, bezcukrowy a pyszny
2021-06-12
średni
45 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wegański czekoladowy jagielnik zrobisz bez pieczenia, z łatwo dostępnych składników. To ciasto, choć nie zawiera cukru jest słodkie i delikatne, z lekką orientalną nutą. Jest też zdrowe, dzięki zawartości orzechów i daktyli.
SKŁADNIKI
- 100 g daktyli
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
- Masa czekoladowa:
- 200 g kaszy jaglanej (szklanka)
- 2 szklanki mleka albo wegańskiego napoju owsianego, ryżowego lub migdałowego
- 200 g daktyli
- puszka dobrego mleka kokosowego
- 50 g kakao
- szczypta soli
- świeże owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie.
- Wiórki, orzechy oraz płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dodaj kakao oraz daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody, gdyby składniki się nie chciały połączyć.
- Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a następnie jej dno oraz boki wyłóż tak przygotowanym ciastem. Ugnieć i wyrównaj - możesz ubijać ciasto np. dnem szklanki lub słoika. Włóż do lodówki.
- Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut.
- Po tym czasie dodaj puszkę mleka kokosowego, kakao oraz dużą szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto.
- Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj rozpuszczoną gorzką czekoladą, odstaw do lodówki na noc.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami - doskonale pasują tu maliny, czereśnie, czerwone porzeczki lub wiśnie.
Dlaczego warto jeść daktyle?