Wegański czekoladowy jagielnik z owocami - bezglutenowy, bezcukrowy a pyszny

2021-06-12
redakcja
Wegański czekoladowy jagielnik z owocami - bezglutenowy, bezcukrowy a pyszny
Autor: Shutterstock Wegańskie ciasto z kaszy jaglanej jest przepyszne choć nie zawiera cukru ani glutenu
średni
45 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wegański czekoladowy jagielnik zrobisz bez pieczenia, z łatwo dostępnych składników. To ciasto, choć nie zawiera cukru jest  słodkie i delikatne, z lekką orientalną nutą. Jest  też zdrowe, dzięki zawartości orzechów i daktyli.

SKŁADNIKI

  • 100 g daktyli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • Masa czekoladowa:
  • 200 g kaszy jaglanej (szklanka)
  • 2 szklanki mleka albo wegańskiego napoju owsianego, ryżowego lub migdałowego
  • 200 g daktyli
  • puszka dobrego mleka kokosowego
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
  • świeże owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie.
  • Wiórki, orzechy oraz płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dodaj kakao oraz daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody, gdyby składniki się nie chciały połączyć.
  • Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a następnie jej dno oraz boki wyłóż tak przygotowanym ciastem. Ugnieć i wyrównaj - możesz ubijać ciasto np. dnem szklanki lub słoika. Włóż do lodówki.
  • Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut.
  • Po tym czasie dodaj puszkę mleka kokosowego, kakao oraz dużą szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto.
  • Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj rozpuszczoną gorzką czekoladą, odstaw do lodówki na noc.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami - doskonale pasują tu maliny, czereśnie, czerwone porzeczki lub wiśnie.
Dlaczego warto jeść daktyle?
redakcja