Waniliowa kremówka z truskawkami - idealny deser na lato

Waniliowa kremówka z truskawkami
Autor: Shutterstock Waniliowa kremówka z truskawkami to pyszne ciasto na lato.
łatwy
45 min
4

Fantastyczna kremówka z truskawkami  - chrupiące, kruchutkie ciasto i aksamitny, delikatny waniliowy krem tworzą idealny duet. Kropkę nad i stanowią pyszne, słodkie i soczyste truskawki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 6 łyżek mąki
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie upiec wg instrukcji na opakowaniu w 3 blatach. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
  • 2 szklanki mleka wymieszać w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym, postawić na niewielkim ogniu, dodać masło i zagotować.
  • W reszcie mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i wystudzić.
  • W tym czasie umyć i oczyścić truskawki z szypułek, przekroić je na połówki lub,m jeśli są duże, na ćwiartki.
  • Na blacie ciasta rozprowadzić połowę kremu i ułożyć na nim warstwę truskawek lekko dociskając, aby niemal zatonęły w kremie. Przykryć drugim blatem i kolejną warstwą kremu i truskawek. Na wierzchu położyć trzeci blat.
  • Wstawić ciasto do lodówki, aby krem stężał.