Waniliowa kremówka z truskawkami - idealny deser na lato

2020-06-30
Waniliowa kremówka z truskawkami
Autor: Shutterstock Waniliowa kremówka z truskawkami to pyszne ciasto na lato.
łatwy
45 min
4

Fantastyczna kremówka z truskawkami  - chrupiące, kruchutkie ciasto i aksamitny, delikatny waniliowy krem tworzą idealny duet. Kropkę nad i stanowią pyszne, słodkie i soczyste truskawki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 l mleka

1 szklanka cukru

2 opakowania cukru wanilinowego

6 łyżek mąki

100 g masła

3 żółtka

0,5 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto francuskie upiec wg instrukcji na opakowaniu w 3 blatach. Wyjąć z piekarnika i odstawić.

2 szklanki mleka wymieszać w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym, postawić na niewielkim ogniu, dodać masło i zagotować.

W reszcie mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i wystudzić.

W tym czasie umyć i oczyścić truskawki z szypułek, przekroić je na połówki lub,m jeśli są duże, na ćwiartki.

Na blacie ciasta rozprowadzić połowę kremu i ułożyć na nim warstwę truskawek lekko dociskając, aby niemal zatonęły w kremie. Przykryć drugim blatem i kolejną warstwą kremu i truskawek. Na wierzchu położyć trzeci blat.

Wstawić ciasto do lodówki, aby krem stężał.