Waniliowa kremówka z truskawkami - idealny deser na lato
2022-06-06
łatwy
45 min
4
Fantastyczna kremówka z truskawkami - chrupiące, kruchutkie ciasto i aksamitny, delikatny waniliowy krem tworzą idealny duet. Kropkę nad i stanowią pyszne, słodkie i soczyste truskawki.
Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 6 łyżek mąki
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 0,5 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie upiec wg instrukcji na opakowaniu w 3 blatach. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
- 2 szklanki mleka wymieszać w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym, postawić na niewielkim ogniu, dodać masło i zagotować.
- W reszcie mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i wystudzić.
- W tym czasie umyć i oczyścić truskawki z szypułek, przekroić je na połówki lub,m jeśli są duże, na ćwiartki.
- Na blacie ciasta rozprowadzić połowę kremu i ułożyć na nim warstwę truskawek lekko dociskając, aby niemal zatonęły w kremie. Przykryć drugim blatem i kolejną warstwą kremu i truskawek. Na wierzchu położyć trzeci blat.
- Wstawić ciasto do lodówki, aby krem stężał.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?