Walijski przepis na niesamowite ciasto maślane z rodzynkami i cynamonowym topem

Walijskie ciasto maślane
Autor: Shutteratock Walijskie ciasto maślane jest puszyste i delikatne.
łatwy
30 min
12

To ciasto jest po prostu przepyszne: pulchniutkie, mięciutkie i delikatne. Delikatna cynamonowa nuta przyjemnie współgra z aksamitnym maślanym smakiem i słodkimi rodzynkami. A do tego wszystkiego przygotowuje się je dosłownie w pół godziny - 10 minut przygotowań i 20 minut pieczenia. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 1 pełna szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 kostki solonego masła
  • 3 duże jajka1 łyżka mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 garść rodzynek
  • Masło cynamonowe:
  • 2 łyżki masła solonego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem.
  • Miksując wbijać po 1 jajku, a następnie porcjami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodać mleko i rodzynki, i wymieszać.
  • Blaszkę o średnicy 22-25 cm wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 minut.
  • W tym czasie utrzeć resztę masła z cukrem brązowym i cynamonem.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika o od razu posmarować jego wierzch cynamonowym masełkiem.
  • Należy całe masło rozsmarować na cieście, po chwili się ono roztopi i wsiąknie w ciasto.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?

Galeria: Ciastka i ciasteczka, czyli przyjemność na jeden kęs

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej