Walijski przepis na niesamowite ciasto maślane z rodzynkami i cynamonowym topem
2022-05-11
łatwy
30 min
12
To ciasto jest po prostu przepyszne: pulchniutkie, mięciutkie i delikatne. Delikatna cynamonowa nuta przyjemnie współgra z aksamitnym maślanym smakiem i słodkimi rodzynkami. A do tego wszystkiego przygotowuje się je dosłownie w pół godziny - 10 minut przygotowań i 20 minut pieczenia. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 1 pełna szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 kostki solonego masła
- 3 duże jajka1 łyżka mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 garść rodzynek
- Masło cynamonowe:
- 2 łyżki masła solonego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem.
- Miksując wbijać po 1 jajku, a następnie porcjami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodać mleko i rodzynki, i wymieszać.
- Blaszkę o średnicy 22-25 cm wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 minut.
- W tym czasie utrzeć resztę masła z cukrem brązowym i cynamonem.
- Ciasto wyjąć z piekarnika o od razu posmarować jego wierzch cynamonowym masełkiem.
- Należy całe masło rozsmarować na cieście, po chwili się ono roztopi i wsiąknie w ciasto.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?