Urzekająca karmelowa tarta z orzechami - zachwyt od pierwszego kęsa
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Karmelowa tarta z orzechami to po prostu czysta rozkosz na talerzu. Warto ją przygotować gdy na dworze chłód - doda nam energii i otuchy. Cudownie komponuje się z aromatyczną herbatą lub kawą.
Polecamy też:
Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach
Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 6 g cukru - najlepiej brązowego
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 250 g cukru
- 250 g orzechów włoskich
- szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- duża szczypta soli
- ewentualnie kieliszek ulubionej nalewki orzechowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, jajko i schłodzone masło. Posiekać całość nożem, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto.
- Ciastem wylepić foremkę do tarty, a następnie schłodzić ją w lodówce, przez co najmniej godzinę, ale można i przez całą noc.
- Piekarnik nagrzać do 170ºC, podpiec spód przez 20-25 minut - do zrumienienia.
- Kiedy ciasto się piecze przygotować masę orzechowo-karmelową. Do rondla z grubym dnem równomiernie wsypać cukier, tak aby pokrył całe dno. Rozpuszczać cukier na średnim ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel, starając się go nie mieszać.
- Do karmelu stopniowo wlewać śmietankę, uważając, by się nie poparzyć parą. Nie przejmować się, jeśli pojawią się niewielkie cukrowe grudki, ponieważ na pewno się rozpuszczą w trakcie powolnego gotowania.
- Masę gotować na małym ogniu 15 minut. Po upływie tego czasu dodać masło i sól, gotować jeszcze chwilę do połączenia składników. W przypadku dodania nalewki, karmel należy gotować dodatkowe kilka minut, ponieważ masa musi zgęstnieć.
- Na zakończenie dodać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia. Masę orzechowo-karmelową wylać na ostudzone kruche ciasto i równomiernie ją rozprowadzić. Wierzch można ozdobić uprażonymi lekko połówkami orzechów.
- Odstawić ciasto na 2-3 godziny, najlepiej do lodówki, żeby nadzienie stężało.