Urzekająca karmelowa tarta z orzechami - zachwyt od pierwszego kęsa

2021-03-29
Urzekająca karmelowa tarta z orzechami - zachwyt od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Karmelowa tarta z orzechami  - efektowna i bardzo łatwa do przygotowania!
łatwy
30 min
4

Karmelowa tarta z orzechami to po prostu czysta rozkosz na talerzu. Warto  ją przygotować gdy na dworze chłód - doda nam energii i otuchy. Cudownie komponuje się z aromatyczną herbatą lub kawą.

Polecamy też:

Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach

Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 6 g cukru - najlepiej brązowego
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 250 g cukru
  • 250 g orzechów włoskich
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • duża szczypta soli
  • ewentualnie kieliszek ulubionej nalewki orzechowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, jajko i schłodzone masło. Posiekać całość nożem, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto.
  • Ciastem wylepić foremkę do tarty, a następnie schłodzić ją w lodówce, przez co najmniej godzinę, ale można i przez całą noc.
  • Piekarnik nagrzać do 170ºC, podpiec spód przez 20-25 minut - do zrumienienia.
  • Kiedy ciasto się piecze przygotować masę orzechowo-karmelową. Do rondla z grubym dnem równomiernie wsypać cukier, tak aby pokrył całe dno. Rozpuszczać cukier na średnim ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel, starając się go nie mieszać.
  • Do karmelu stopniowo wlewać śmietankę, uważając, by się nie poparzyć parą. Nie przejmować się, jeśli pojawią się niewielkie cukrowe grudki, ponieważ na pewno się rozpuszczą w trakcie powolnego gotowania.
  • Masę gotować na małym ogniu 15 minut. Po upływie tego czasu dodać masło i sól, gotować jeszcze chwilę do połączenia składników. W przypadku dodania nalewki, karmel należy gotować dodatkowe kilka minut, ponieważ masa musi zgęstnieć.
  • Na zakończenie dodać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia. Masę orzechowo-karmelową wylać na ostudzone kruche ciasto i równomiernie ją rozprowadzić. Wierzch można ozdobić uprażonymi lekko połówkami orzechów.
  • Odstawić ciasto na 2-3 godziny, najlepiej do lodówki, żeby nadzienie stężało.