Ucierane ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sezon na śliwki w pełni. Warto w tym czasie wykorzystać je na różnego rodzaju przetwory czy wypieki. Podajemy przepis na ciasto ze śliwkami, tym razem na ucierane i z migdałową kruszonką. Czas przygotowania ciasta wynosi ok. 25 minut.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g maki pszennej,
- budyń waniliowy (bez cukru)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- FARSZ:
- 1,5 kg śliwek, najlepiej słodkich węgierek
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 100 g zmielonych migdałów
- KRUSZONKA:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło na ciasto ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy stopniowo jajka i ponownie ucieramy. Masę łączymy z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Łączymy składniki na kruszonkę i wstawiamy do lodówki.
- Myjemy śliwki, osuszamy je i wyjmujemy z nich pestki. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
- Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru.
- Do piany wsypujemy śliwki, cynamon i migdały. Tak przygotowane obłożenie nakładamy na ciasto i posypujemy kruszonką.
- Ciasto ze śliwkami wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.