Ucierane ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?

2021-03-29
Marta Kula
ucierane-ciasto-ze-sliwkami-i-migdalowa-kruszonka-jak-zrobic.jpg
Autor: Shutterstock Ucierane ciasto ze śliwkami.
łatwy
25 min
4

Sezon na śliwki w pełni. Warto w tym czasie wykorzystać je na różnego rodzaju przetwory czy wypieki. Podajemy przepis na ciasto ze śliwkami, tym razem na ucierane i z migdałową kruszonką. Czas przygotowania ciasta wynosi ok. 25 minut.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g maki pszennej,
  • budyń waniliowy (bez cukru)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  •  
  • FARSZ:
  • 1,5 kg śliwek, najlepiej słodkich węgierek
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 g zmielonych migdałów
  •  
  • KRUSZONKA:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło na ciasto ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy stopniowo jajka i ponownie ucieramy. Masę łączymy z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Łączymy składniki na kruszonkę i wstawiamy do lodówki.
  • Myjemy śliwki, osuszamy je i wyjmujemy z nich pestki. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
  • Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru.
  • Do piany wsypujemy śliwki, cynamon i migdały. Tak przygotowane obłożenie nakładamy na ciasto i posypujemy kruszonką.
  • Ciasto ze śliwkami wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Marta Kula