Ucierane ciasto z agrestem i bezą: rozkosz dla podniebienia
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Ucierane ciasto z kwaśnym agrestem i słodką bezą idealnie pasuje na deser po rodzinnym obiedzie. Proszkowy placek z owocami i cukrową chmurką to rozkosz dla podniebienia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Owoce:
- 300-350 g agrestu
- Ciasto:
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 200 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
- Beza:
- 4 białka
- 400 g cukru (drobnego do wypieków)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawać po 1 jajku i po 1 łyżce mąki. Na koniec dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy.
- Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj, aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
- Agrest oprószyć mąką i wyłożyć na wierzchu ciasta.
- Na agrest wyłożyć bezę.
- Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut.