Twarożkowo-morelowa kołderka na francuskim cieście - prościej się nie da

Ciasto z morelami
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie z serem i morelami
łatwy
20 min
8

Ten przepyszny deser jest niezwykle łatwy do przygotowania, jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy przygotować prostą masę serową, pokroić owoce i ułożyć wszystko na blaszce. A potem wstawić do piekarnika i w oczekiwaniu na przysmak rozkoszować się cudownym aromatem wydobywającym się z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg moreli
  • 200-300 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki.
  • Ser zmiksować z jajkiem, cukrami i mąką - krótko, tylko do połączenia składników w jednolitą masę.
  • Ciasto francuskie rozwinąć na blaszkę wyłożoną papierem. Powinna być ona nieco mniejsza niż kawałek ciasta.
  • Brzegi ciasta zawinąć tworząc boczki, na ciasto przełożyć masę serową i ułożyć obok siebie połówki moreli.
  • Wierzch owoców można posypać grubym cukrem albo płatkami migdałów, ale nie jest to konieczne.
  • Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?

Galeria: Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej