Twarożkowo-morelowa kołderka na francuskim cieście - prościej się nie da
2022-08-03
łatwy
20 min
8
Ten przepyszny deser jest niezwykle łatwy do przygotowania, jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy przygotować prostą masę serową, pokroić owoce i ułożyć wszystko na blaszce. A potem wstawić do piekarnika i w oczekiwaniu na przysmak rozkoszować się cudownym aromatem wydobywającym się z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg moreli
- 200-300 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki.
- Ser zmiksować z jajkiem, cukrami i mąką - krótko, tylko do połączenia składników w jednolitą masę.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blaszkę wyłożoną papierem. Powinna być ona nieco mniejsza niż kawałek ciasta.
- Brzegi ciasta zawinąć tworząc boczki, na ciasto przełożyć masę serową i ułożyć obok siebie połówki moreli.
- Wierzch owoców można posypać grubym cukrem albo płatkami migdałów, ale nie jest to konieczne.
- Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?