Truskawki w cieście – szybka i pyszna przekąska
2022-06-20
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
To coś na chłodniejsze wiosenno-letnie dni: truskawki w cieście. Chrupkie z wierzchu, zaskakują ukrytą w nich truskawką. Urozmaicą każde spotkanie, z pewnością zadowolą dzieci.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej (typ 550)
- jajko
- ok. 150 ml wody
- pół łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder lub płynna czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jędrne truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
- Przygotować ciasto: rozkłócić jajko z wodą. Dodać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
- Każdą truskawkę zanurzyć w cieście.
- Truskawki w cieście smażyć na głębokim oleju, aż ciasto się zarumieni.
- Wyłowione za pomocą cedzaka truskawki osączyć na ręczniku papierowym.
- Gotowe truskawki w cieście posypać cukrem pudrem lub zanurzać w roztopionej (w kąpieli wodnej) czekoladzie.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?