Truskawki w cieście – szybka i pyszna przekąska
      2022-06-20
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
To coś na chłodniejsze wiosenno-letnie dni: truskawki w cieście. Chrupkie z wierzchu, zaskakują ukrytą w nich truskawką. Urozmaicą każde spotkanie, z pewnością zadowolą dzieci.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej (typ 550)
 - jajko
 - ok. 150 ml wody
 - pół łyżeczki soli
 - olej rzepakowy do smażenia
 - cukier puder lub płynna czekolada
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jędrne truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
 - Przygotować ciasto: rozkłócić jajko z wodą. Dodać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
 - Każdą truskawkę zanurzyć w cieście.
 - Truskawki w cieście smażyć na głębokim oleju, aż ciasto się zarumieni.
 - Wyłowione za pomocą cedzaka truskawki osączyć na ręczniku papierowym.
 - Gotowe truskawki w cieście posypać cukrem pudrem lub zanurzać w roztopionej (w kąpieli wodnej) czekoladzie.
 
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?