Truskawki w cieście – szybka i pyszna przekąska

Truskawki w cieście
Autor: Shutterstock Truskawki w cieście są chrupkie z wierzchu i soczyste w środku
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

To coś na chłodniejsze wiosenno-letnie dni: truskawki w cieście. Chrupkie z wierzchu, zaskakują ukrytą w nich truskawką. Urozmaicą każde spotkanie, z pewnością zadowolą dzieci.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej (typ 550)
  • jajko
  • ok. 150 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder lub płynna czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jędrne truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
  • Przygotować ciasto: rozkłócić jajko z wodą. Dodać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
  • Każdą truskawkę zanurzyć w cieście.
  • Truskawki w cieście smażyć na głębokim oleju, aż ciasto się zarumieni.
  • Wyłowione za pomocą cedzaka truskawki osączyć na ręczniku papierowym. 
  • Gotowe truskawki w cieście posypać cukrem pudrem lub zanurzać w roztopionej (w kąpieli wodnej) czekoladzie.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Zobacz ciekawe przepisy na ciasta z truskawkami

Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej