Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem - aromatyczne ciasto, które pieści zmysły

2021-03-29
Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem - aromatyczne ciasto, które pieści zmysły
Autor: Shutterstock Proste i pyszne ciasto czekoladowe z nutą cynamonu - rozjaśni zimowe wieczory.
łatwy
60 min
4

Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem rozgrzeje ciało i duszę, a jest  proste do przygotowania i bardzo dekoracyjne. Idealne na świąteczne okazje a także na niedzielny deser

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 300 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • owoce do dekoracji
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać do niej połamaną czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty. Wymieszać, żeby nie było grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na całą noc).
  • Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cynamon i imbir przesiać do miski i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
  • Dodawać po 1 żółtku, miksować. Do masy  wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką lub łyżką.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 50 minut w temperaturze 160ºC, do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Śmietankę z czekoladą ubić na sztywno, dodać mascarpone i cynamon. Udekorować nią wierzch ciasta, ozdobić owocami.