Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem - aromatyczne ciasto, które pieści zmysły
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem rozgrzeje ciało i duszę, a jest proste do przygotowania i bardzo dekoracyjne. Idealne na świąteczne okazje a także na niedzielny deser
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 300 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta cynamonu
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać do niej połamaną czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty. Wymieszać, żeby nie było grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na całą noc).
- Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cynamon i imbir przesiać do miski i wymieszać.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
- Dodawać po 1 żółtku, miksować. Do masy wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką lub łyżką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 50 minut w temperaturze 160ºC, do suchego patyczka. Wystudzić.
- Śmietankę z czekoladą ubić na sztywno, dodać mascarpone i cynamon. Udekorować nią wierzch ciasta, ozdobić owocami.