Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem - aromatyczne ciasto, które pieści zmysły

2020-12-24
Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem - aromatyczne ciasto, które pieści zmysły
Autor: Shutterstock Proste i pyszne ciasto czekoladowe z nutą cynamonu - rozjaśni zimowe wieczory.
łatwy
60 min
4

Torcik cynamonowy z czekoladowym kremem rozgrzeje ciało i duszę, a jest  proste do przygotowania i bardzo dekoracyjne. Idealne na świąteczne okazje a także na niedzielny deser

Składniki

Ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta imbiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

300 ml śmietany 36%

250 g serka mascarpone

50 g gorzkiej czekolady

szczypta cynamonu

owoce do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać do niej połamaną czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty. Wymieszać, żeby nie było grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na całą noc).

Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cynamon i imbir przesiać do miski i wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

Dodawać po 1 żółtku, miksować. Do masy  wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką lub łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 50 minut w temperaturze 160ºC, do suchego patyczka. Wystudzić.

Śmietankę z czekoladą ubić na sztywno, dodać mascarpone i cynamon. Udekorować nią wierzch ciasta, ozdobić owocami.