Tiramisu z wiśniami
Przepis na tiramisu z wiśniami powinien wypróbować każdy wielbiciel tego włoskiego deseru. Tym razem tradycyjne tiramisu podajemy z wiśniami, których kwaskowaty smak doskonale przełamie słodkość kremu i będzie idealnie współgrało z kawą i kakao. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 200 g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
- 250 g serka typu mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
- 200 g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
- 100 g biszkoptów
- Kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100 g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT. Gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć.
Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100 g syropu.
W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka mascarpone i wstawić do lodówki.
Kawę rozpuścić w szklance w 200 ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na dnie pucharków.
Biszkopty przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni. Zakończyć warstwą kremu.
Posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.