Tiramisu z wiśniami

mat. pras. DIAMANT
Tiramisu z wiśniami
Autor: mat. pras. DIAMANT Zamiast klasycznego tiramisu wypróbuj tiramisu z wiśniami 
łatwy
45 min
4

Przepis na tiramisu z wiśniami powinien wypróbować każdy wielbiciel tego włoskiego deseru. Tym razem tradycyjne tiramisu podajemy z wiśniami, których kwaskowaty smak doskonale przełamie słodkość kremu i będzie idealnie współgrało z kawą i kakao. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 200 g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
  • 250 g serka typu mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
  • 200 g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
  • 100 g biszkoptów
  • Kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100 g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT. Gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć.

    Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100 g syropu.

    W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka mascarpone i wstawić do lodówki.

    Kawę rozpuścić w szklance w 200 ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na dnie pucharków.

    Biszkopty przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni. Zakończyć warstwą kremu.

    Posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.

mat. pras. DIAMANT