Tarta z malinami: przepis na ciasto owocowe na kruchym spodzie
2021-03-29
średni
80 min
4
Tarta z malinami skusi największego łakomczucha. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych. Wypróbuj przepis na tartę z malinami, a gdy sezon na nie się skończy, możesz wykorzystać inne owoce.
Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Tarta z kremem z serka mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry
Ciasto z malinami i borówkami
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
- 1 łyżka wody
- nadzienie:
- 350 g tłustego twarogu
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 500 g świeżych malin (ew. innych owoców sezonowych)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzej piekarnik do 190˚C.
- Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz, aż ciasto się delikatnie zezłoci.
- Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
- Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
- Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.