Tarta z malinami: przepis na ciasto owocowe na kruchym spodzie

tarta-z-malinami-przepis.jpg
Autor: mat. prasowe Bielmar Tarta z malinami to klasyka letnich deserów
średni
80 min
4

Tarta z malinami skusi największego łakomczucha. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych. Wypróbuj przepis na tartę z malinami, a gdy sezon na nie się skończy, możesz wykorzystać inne owoce.

Tarta brzoskwiniowo-malinowa

Tarta z kremem z serka mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry

Ciasto z malinami i borówkami

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1 łyżka wody
  • nadzienie:
  • 350 g tłustego twarogu
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 500 g świeżych malin (ew. innych owoców sezonowych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzej piekarnik do 190˚C.
  • Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz, aż ciasto się delikatnie zezłoci.
  • Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
  • Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
  • Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.