Tarta z domowym budyniem i owocami sezonowymi: przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Tarta z domowym budyniem i sezonowymi owocami to ciasto do którego przygotowania można wykorzystać truskawki, maliny, jagody i borówki. Wszystkie owoce sezonowe najczęściej jemy je świeże lub z cukrem, ale można z nich także przyrządzić pyszne lody, koktajle czy desery owocowe.
SKŁADNIKI
- KRUCHE CIASTO:
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 4 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- BUDYŃ DOMOWY:
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 0,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 3 łyżki zimnej wody
- WYKOŃCZENIE:
- 1 l jagód lub truskawek, ew. borówek amerykańskich
- 1 galaretka, np. truskawkowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku przygotowujemy kruche ciasto na spód tarty. Na stolnicę wysypujemy 1,25 szklanki mąki pszennej, a na wierzch wykładamy po kawałku zimnego masła; wszystko siekamy do całkowitego połączenia masła z mąką (powinny powstać drobne grudki).
- Następnie dodajemy pozostałe składniki: cukier, zimną wodę oraz sól i szybko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę posypaną odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.
- Rozwałkowane ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia tart, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
- Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika; pieczemy około 30 minut.
- W trakcie pieczenia ciasta można przygotować wypełnienie tarty, czyli domowy budyń waniliowy. Do wysokiego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru i 32 g cukru waniliowego, całość zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
- Do szklanki wsypujemy 0,5 łyżeczki żelatyny i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody; odstawiamy.
- Pozostałe 0,5 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy powoli zmiksowane mleko z żółtkami i mąką do garnka z zagotowanym mlekiem i cukrem, dodajemy do tego również żelatynę. Całość miksujemy, trzymając na ogniu aż do momentu, kiedy budyń zagotuje się i zgęstnieje. Odstawiamy budyń do ostygnięcia.
- W osobnej misce miksujemy 125 g masła, aż zrobi się białe, po czym dodajemy do niego małymi porcjami wystudzony budyń; mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Budyń wykładamy na wystudzone ciasto, na wierzchu układamy jagody i wstawiamy tartę do lodówki.
- Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, bierzemy tylko odrobinę mniej wody, aby galaretka szybciej zgęstniała; zimną wylewamy na wierzch tarty i całość ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Na wierzchu tarty możemy ułożyć dowolne owoce sezonowe: truskawki, jagody, maliny, a w zimie nawet jabłka lub owoce z puszki.