Tarta z czereśniami i bezą: przepis na pyszne ciasto
2021-03-29
średni
45 min
4
Tarta z czereśniami i bezą to elegancki deser na letnie popołudnie. Maślane ciasto z czereśniami pod słodką bezą idealnie pasuje do kawy lub herbaty. Smak tarty czereśniowej z rumianą bezą rekompensuje wszelkie przygotowania.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 160 g miękkiego masła
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Beza:
- 4 białka
- 400 g cukru (drobnego do wypieków)
- 600 g czereśni
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 210°C.
- Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
- Formę (25–28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
- Piecz 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta ostudź piekarnik do 150°C.
- Czereśnie wydryluj, przełóż do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok.
- Wymieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody, wlej tę mieszaninę do czereśni i zagotuj.
- Czereśnie przełóż na podpieczony spód.
- Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj, aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.
- Wyłóż pianę na czereśnie. Piecz 1 godzinę. Jeżeli beza zaczyna szybko nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.
- Przestudzone ciasto można podać z lodami.