Tarta z czereśniami i bezą: przepis na pyszne ciasto

Tarta z czereśniami i bezą: przepis na pyszne ciasto
Autor: thinkstockphotos.com Tarta z czereśniami i bezą pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje
średni
45 min
4

Tarta z czereśniami  i bezą to elegancki deser na letnie popołudnie. Maślane ciasto z czereśniami pod słodką bezą idealnie pasuje do kawy lub herbaty. Smak tarty czereśniowej z rumianą bezą rekompensuje wszelkie przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 160 g miękkiego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Beza:
  • 4 białka
  • 400 g cukru (drobnego do wypieków)
  • 600 g czereśni
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 210°C.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
  • Formę (25–28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
  • Piecz 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta ostudź piekarnik do 150°C.
  • Czereśnie wydryluj, przełóż do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok.
  • Wymieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody, wlej tę mieszaninę do czereśni i zagotuj.
  • Czereśnie przełóż na podpieczony spód.
  • Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj, aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.
  • Wyłóż pianę na czereśnie. Piecz 1 godzinę. Jeżeli beza zaczyna szybko nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.
  • Przestudzone ciasto można podać z lodami.