Tarta z czereśniami i bezą: przepis na pyszne ciasto

2019-06-24
Tarta z czereśniami i bezą: przepis na pyszne ciasto
Autor: thinkstockphotos.com Tarta z czereśniami i bezą pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje
średni
45 min
4

Tarta z czereśniami  i bezą to elegancki deser na letnie popołudnie. Maślane ciasto z czereśniami pod słodką bezą idealnie pasuje do kawy lub herbaty. Smak tarty czereśniowej z rumianą bezą rekompensuje wszelkie przygotowania. 

Składniki

Ciasto:

4 żółtka

80 g cukru

160 g miękkiego masła

160 g mąki pszennej

3 łyżki gęstej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Beza:

4 białka

400 g cukru (drobnego do wypieków)

600 g czereśni

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżki wody

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Nagrzej piekarnik do 210°C.

Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz śmietanę. Całość wymieszaj.

Formę (25–28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.

Piecz 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta ostudź piekarnik do 150°C.

Czereśnie wydryluj, przełóż do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok.

Wymieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody, wlej tę mieszaninę do czereśni i zagotuj.

Czereśnie przełóż na podpieczony spód.

Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj, aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.

Wyłóż pianę na czereśnie. Piecz 1 godzinę. Jeżeli beza zaczyna szybko nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.

Przestudzone ciasto można podać z lodami.