Tarta twarogowa z owocami sezonowymi

2021-03-29
Tarta twarogowa z owocami sezonowymi
Autor: Shutterstock Tarta z twarogowym nadzieniemi owocami sezonowymi to  łatwe do przygotowania ciasto
łatwy
40 min
4

Tarta twarogowa z owocami sezonowymi jest błyskawiczna do zrobienia, pyszna i zdrowa. Miękkie ciasto, zdrowa twarogowa podstawa i mnóstwo owoców, na które akurat jest sezon.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 85 g masła
  • 85 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 rozmieszanego jajka
  • 1 szczypta soli
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 750 g twarogu
  • 1 opakowanie gotowego sosu waniliowego
  • 1 jajko i reszta jajka z ciasta
  • 100 g cukru
  • 500 g przygotowanych owoców (morele, nektarynki, gruszki - bez pestek, pokrojone w słupki, porzeczki, agrest, borówki, wiśnie bez pestek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, cukier, cukier waniliowy. jajka i sól wymieszaj na krem. Dodaj połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Resztę zagnieć.
  • Ciasto włóż do formy do pizzy lub do tortownicy (średnica 32 cm), wygładź.
  • Twaróg wymieszaj z sosem waniliowym, jajkiem i cukrem - na gładką masę i posmaruj tym ciasto.
  • Ułóż na cieście przygotowane owoce i piecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do: 150-170º C z termonawiewem, czas pieczenia 55-65 minut.
Redakcja
więcej