Tarta twarogowa z owocami sezonowymi
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tarta twarogowa z owocami sezonowymi jest błyskawiczna do zrobienia, pyszna i zdrowa. Miękkie ciasto, zdrowa twarogowa podstawa i mnóstwo owoców, na które akurat jest sezon.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 85 g masła
- 85 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 rozmieszanego jajka
- 1 szczypta soli
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 750 g twarogu
- 1 opakowanie gotowego sosu waniliowego
- 1 jajko i reszta jajka z ciasta
- 100 g cukru
- 500 g przygotowanych owoców (morele, nektarynki, gruszki - bez pestek, pokrojone w słupki, porzeczki, agrest, borówki, wiśnie bez pestek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, cukier, cukier waniliowy. jajka i sól wymieszaj na krem. Dodaj połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Resztę zagnieć.
- Ciasto włóż do formy do pizzy lub do tortownicy (średnica 32 cm), wygładź.
- Twaróg wymieszaj z sosem waniliowym, jajkiem i cukrem - na gładką masę i posmaruj tym ciasto.
- Ułóż na cieście przygotowane owoce i piecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do: 150-170º C z termonawiewem, czas pieczenia 55-65 minut.