Tarta sernikowa z jogurtem i mandarynkami: przepis na skandalicznie pyszny placek
2022-03-28
łatwy
30 min
12
Dobre rzeczy mogą być takie proste... Tak też jest w przypadku tego pysznego kruchego ciasta z jogurtem i mandarynkami z puszki. Zarówno ciasto, jak i nadzienie powstają bardzo szybko. Wystarczy 20 minut pracy - i do piekarnika!
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g masła, zmiękczonego
- 500 ml mleka
- 125 gramów cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 600 g jogurtu naturalnego
- 1 duża puszka mandarynek
- masło do natłuszczenia formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na ciasto przesiej mąkę do miski i wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Dodaj masło i posiekaj nożem do uzyskania konsystencji okruchów. Dodaj żółtka i szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformu ciasto w kulę. Pozostaw w chłodnym miejscu na 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie sernikowe: mleko wymieszaj z cukrem i budyniem w proszku. Następnie dodaj jogurt i mieszaj, aż utworzy się jednolita masa.
- Posmaruj tłuszczem formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Krawędzie ciasta przytnij. Na ciasto wylej przygotowane nadzienie sernikowe z jogurtu i budyniu. Dodaj odcedzone mandarynki.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 70 minut – następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Podaj do czarnej kawy. Smacznego!
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe