Tarta Rajski Granat z kremem budyniowym: przepis na jesienny deser

2021-03-29
Milena Łakomska
Tarta Rajski Granat
Autor: Konrad Kalbarczyk Tarta z budyniowym kremem zyskuje na smaku po dodaniu do niej owoców granatu
łatwy
45 min
4

Tarta to szybkie ciasto. Może być na słodko lub wytrawnie. Proponujemy wersję na słodko z owocami granatu. Granat jest starożytnym symbolem, przypisywanym bogini Afrodycie.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki wody
  • owoc granatu
  •  
  • Krem waniliowy:
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła (200 g),
  • 0,5 l mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto na tartę: siekamy masło z mąką, dodajemy oliwę, dwie szczypty soli i wodę (około pół szklanki - tyle, ile wchłonie ciasto, by było zwarte).
  • Szybko zagniatamy, formujmy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • Następnie rozwałkowujemy, wkładamy do formy i nakłuwamy, aby się nie wybrzuszyło.
  • Pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.

    Krem waniliowy: w szklance mleka rozrabiamy budyń, a resztę zagotowujemy.
  • Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony budyń i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje (użyliśmy większej ilości budyniu w stosunku do mleka, nie trzeba będzie więc długo czekać).
  • Gdy budyń ostygnie, ucieramy go w mikserze z masłem i cukrem.
  • Gotową masę nakładamy na upieczoną i ostudzoną tartę. Posypujemy pestkami granatu.
Milena Łakomska