Tarta Rajski Granat z kremem budyniowym: przepis na jesienny deser
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tarta to szybkie ciasto. Może być na słodko lub wytrawnie. Proponujemy wersję na słodko z owocami granatu. Granat jest starożytnym symbolem, przypisywanym bogini Afrodycie.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 125 g masła
- sól
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki wody
- owoc granatu
- Krem waniliowy:
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego,
- szklanka cukru,
- kostka masła (200 g),
- 0,5 l mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto na tartę: siekamy masło z mąką, dodajemy oliwę, dwie szczypty soli i wodę (około pół szklanki - tyle, ile wchłonie ciasto, by było zwarte).
- Szybko zagniatamy, formujmy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Następnie rozwałkowujemy, wkładamy do formy i nakłuwamy, aby się nie wybrzuszyło.
- Pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.
Krem waniliowy: w szklance mleka rozrabiamy budyń, a resztę zagotowujemy. - Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony budyń i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje (użyliśmy większej ilości budyniu w stosunku do mleka, nie trzeba będzie więc długo czekać).
- Gdy budyń ostygnie, ucieramy go w mikserze z masłem i cukrem.
- Gotową masę nakładamy na upieczoną i ostudzoną tartę. Posypujemy pestkami granatu.