Tarta mleczna z cynamonem: przepis na kruchy placek z budyniem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tarta mleczna z cynamonem to popularny deser z Afryki Południowej. Przepis przywieźli w XVII w holenderscy osadnicy, z czasem dodali do niego cynamon. I tak powstało kruche ciasto z mlecznym nadzieniem, które można kupić w każdym sklepie na południe od zwrotnika Koziorożca. Oto najlepszy przepis na kruchy placek z budyniem!
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 170 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 110 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
- Na masę budyniową:
- 900 g mleka (3,2%)
- 2 jajka (110 g)
- 120 g granulowanego białego cukru
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W malakserze posiekaj masło z cukrem pudrem, solą i mąką. Gdy otrzymasz rodzaj okruchów, dodaj wodę i w trybie pulsacyjnym wymieszaj składniki w kulę ciasta. Ciasto wyjmij, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Zobacz także: Tajemnice przygotowania ciasta kruchego
- Ciasto wyjmij z lodówki. Zimne rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia tarty. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, na niego nasyp porcelanowego groszku lub suchego grochu.
- Wstaw do piekarnika. Piecz około 10-15 minut w 180°C. Gotowe ciasto ostudź.
- Pora na pyszne budyniowe wypełnienie tarty. Wlej mleko do dużego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką co minutę, aż mleko się zagotuje.
- W międzyczasie dodaj jajka, mąkę, cukier i sól do średniej miski. Mieszaj trzepaczką, aż połączą się na jednorodną płynną mieszaninę. Nie ubijaj mieszanki, aby jej nie napowietrzyć.
- Teraz mieszankę jajeczną należy zahartować, zanim będzie można ją dodać do gorącego mleka. Do mieszanki jajecznej dodaj 1/2 szklanki gorącego mleka i wymieszaj. Powtórz to trzykrotnie, tak aby mieszaninę jajeczną wymieszać mniej więcej z połową gorącego mleka.
- Zdejmij pozostałe mleko z ognia. Wlej mieszaninę jajek do ciepłego mleka, cały czas mieszając.
- Ustaw garnek na średnim ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje, a na powierzchnię zaczną wypływać bardzo duże bąbelki. Kontynuuj gotowanie i ubijanie budyniu przez kolejną minutę, aby upewnić się, że cała mąka jest ugotowana.
- Zdejmij z ognia i dodaj masło i wanilię, wymieszaj dokładnie.
- Natychmiast przełóż budyń do upieczonego ciasta. Wygładź powierzchnię. Pamiętaj, aby docisnąć krem do boków ciasta. Jeśli tego nie zrobisz, po wystudzeniu podczas krojenia krem odejdzie od ciasta.
- Pozostawić tartę mleczną do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 40 minut. Gdy tarta ostygnie, włożyć ją na około 1 godzinę do lodówki.
- Wyjąć tartę z formy. Ciasto jest bardzo stabilne, więc jeśli chcesz, możesz wyłożyć całą tartę na płaski talerz lub podstawkę do ciasta. Zalecam najpierw przesunąć na deskę do ciasta, a następnie umieścić ją na talerzu do serwowania.
- Tartę posypać mielonym cynamonem. Możesz po prostu oprószyć tartę, ale ja lubię używać ozdobnie wyciętej serwetki jako szablonu. Tworzy całkiem ładne wykończenie. Używam małego sitka do herbaty, żeby posypać cynamonem - wygląda to dużo ładniej.
- Tarta mleczna jest pyszna na zimno, ale ja wolę temperaturę pokojową. Wyjmij tartę z lodówki na 40 minut przed podaniem.